Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) σε συνεργασία με το Complexul Muzeal National MoldovaIasi διοργανώνει στη Ρουμανία έκθεση  Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο  από 5 – 31 Ιανουαρίου 2021 στον εκθεσιακό χώρο του του PalatulCulturii.
Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αποτελέσουν μια αναφορά της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής  των  ετών 2019 – 2020και θα συμβάλει στην περαιτέρω στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο  πρόγραμμα εκθέσεων της  ΕΕΧ με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού, προκειμένου να εμπλουτίσει την αντίληψη του κοινού για την Σύγχρονη  Χαρακτική Τέχνη και για τη συνεισφορά των Ελλήνων Χαρακτών  στην ανάπτυξη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ΕΕΧ που είναι και ο επίσημος διοργανωτής. Προσκαλείόλους τους εικαστικούς χαράκτεςπου κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα να συμμετάσχουν στην έκθεση με τίτλο
«Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική»

Επιλογή έργων

Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•    την αίτηση συμμετοχής,
•    βιογραφικό σημείωμα,
•    από 1 έως 3 πρωτότυπα χαρακτικά έργα φιλοτεχνημένα την περίοδο 2019- 2020,
στη διεύθυνση info@haraktes.grμε θέμα OpenCall / Ρουμανία.

Κάθε καλλιτέχνης θα μπορεί να παρουσιάσει στην έκθεση ένα (1)  έργο φιλοτεχνημένο τα έτη 2019-20 που να μην έχει παρουσιαστεί σε άλλες εκθέσεις της ΕΕΧ. Είναι δεκτές όλων των ειδών οι τεχνικές εκτός των ψηφιακών και των μονότυπων (Monoprint, δηλαδή τυπωμένο έργο χωρίς χαραγμένη μήτρα). Επίσης δεν γίνονται δεκτά έργα 3 διαστάσεων καθώς και κατασκευές.  

Η μέγιστη διάσταση θα πρέπει να είναι 60 × 80 εκ.

Σε περίπτωση που το έργο είναι πολύπτυχο, δεν θα πρέπει το τελικό μέγεθός τους να ξεπερνάει την παραπάνω διάσταση.

Η επιλογή των έργων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή.

Όσα έργα επιλεγούν θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα, τοποθετημένα σε γκριπασπαρτού και χωρίς κορνίζα.
Με τη λήξη της έκθεσης  τα έργα θα επιστραφούν στην Ελλάδα και οι  συμμετέχοντες έχουν την υποχρέωση να τα παραλάβουν άμεσα από τα γραφεία της ΕΕΧ. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕΧ δεν φέρει καμία ευθύνη για την τύχη τους.

Τα έργα εκτός Αθηνών θα επιστραφούν το αργότερο σε ένα μήνα από την ημερομηνία παραλαβής τους από τη Ρουμανία. Τα έξοδα αποστολής των επιστρεφομένων έργων επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα καλλιτέχνη
Η ΕΕΧ θα έχει τα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα έργα για την προώθηση της έκθεσης.

Η ΕΕΧ διατηρεί το δικαίωμα ν’ αλλάξει τους όρους της έκθεσης χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 3 Οκτωβρίου 2020

Μετά από την ηλεκτρονική επιλογή των έργων που θα πραγματοποιηθεί από την επιτροπή αξιολόγησης,
θ’ ανακοινωθούν τα ονόματα και τα έργα θα παρουσιαστούν στην κεντρική έκθεση με θέμα «Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική» και με την καταβολή  του ποσού συμμετοχής των 40 ευρώ.Το ποσό συμμετοχής δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που τα έργα δεν παραλειφθούν εμπρόθεσμα ή δεν πληρούν τους παραπάνω όρους.

Παρουσίαση

Κάθε καλλιτέχνης θα μπορεί να παρουσιάσει στην έκθεση ένα χαρακτικό φιλοτεχνημένο την περίοδο 2019-2020. Το έργο θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα και κορνιζαρισμένα σε χαρτόνι πασπαρτού χρώματος γκρι.

Επιτροπή αξιολόγησης

Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ματίνα Χαραλάμπη, Ιστορικός Τέχνης
ΒανέσσαΤουζλούκωφ: Χαράκτρια, μέλος του ΔΣ της ΕΕΧ
Δήμητρα Σιατερλή: Χαράκτρια, μέλος του ΔΣ της ΕΕΧ
Μαίρη Σχοινά: Χαράκτρια,τ. Επίκουρη Καθηγήτρια, Μέλος της ΕΕΧ

Υποβολή έργων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής, συνοδευόμενη από το σχετικό υλικό για κάθε έργο. Επιτρεπτό μέγεθος αρχείων προς φόρτωση ανά έργο: 10MB σε ανάλυση 300dpi

Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής με όλα τα στοιχεία σας. Τα καταθέτετε ηλεκτρονικά και σε περίπτωση επιλογής του έργου για την έκθεση, θα πρέπει να τα φέρει ο καλλιτέχνης στον χώρο Τέχνης Εκτός από 7 – 14 Νοεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που μένει εκτός Αθηνών μπορεί να τα στείλει με εταιρία ταχυμεταφορών με δικά του έξοδα κι ευθύνη.

Με τη λήξη της έκθεσης οι συμμετέχοντες έχουν την υποχρέωση να παραλάβουν άμεσα τα έργα τους από τον εκθεσιακό χώρο. Τα έργα εκτός Αθηνών  θα επιστραφούν το αργότερο σε ένα μήνα από την επιστροφή τους από τη Ρουμανία.

Τα έξοδα αποστολής των επιστρεφομένων έργων επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα καλλιτέχνη.
Τα έργα θα κορνιζαριστούν, θα αναρτηθούν και θα παρουσιαστούν με επιμέλεια της ΕΕΧ . Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το έργο για την προώθηση του φεστιβάλ, η ΕΕΧ θα έχει τα πνευματικά δικαιώματα.
Η Οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα ν’ αλλάξει τους όρους της έκθεσης.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση ανέρχεται στο ποσό των 40ευρώ και περιλαμβάνει τα έξοδα αποστολής προς και από το Μουσείο PalatulCulturii, την τοποθέτησή τους σε κορνίζα και την έκδοση έντυπου υλικού (πολύπτυχο).

Η πληρωμή του τέλους συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικής κατάθεσης  για τα έργα που θα επιλεγούν.

Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στη διεύθυνση info@haraktes.gr

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης