Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» διοργανώνει μηνιαία μαθήματα ιστορίας της τέχνης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, με παρουσιάσεις που περιλαμβάνουν ψηφιακή προβολή, σχολιασμό πηγών, βιβλιογραφική ενημέρωση και συνοπτικές σημειώσεις. Το ετήσιο πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο κύκλους, στις «Όψεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα» και σε επιλογές «Από τη μεταπολεμική και σύγχρονη ελληνική τέχνη», με το τελευταίο μάθημα να είναι αφιερωμένο σε σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που θα χαρακτηρίσουν την εφετινή εικαστική περίοδο.

Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 6.15 το απόγευμα με δωρεάν συμμετοχή και απαραίτητη προεγγραφή στο τηλ. 2104913588 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα 2017-2018

Α΄ Κύκλος: Όψεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα

27 Σεπτεμβρίου 2017 Ο ρομαντισμός στο έργο του Ευγένιου Ντελακρουά Ο ρομαντικός αντι-ήρωας, η διεκδίκηση νέου περιεχομένου και νέας μορφής στην ιστορική ζωγραφική, το ενδιαφέρον για την Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

25 Οκτωβρίου 2017 Γκυστάβ Κουρμπέ, «ο Προυντόν της ζωγραφικής» Ο ρεαλισμός ως κοινωνική ανατομία και κριτική. Από τον απόηχο της Επανάστασης του 1848 στο έργο του ζωγράφου μέχρι το Περίπτερο του ρεαλισμού (1855).

22 Νοεμβρίου 2017 Όψεις της ελληνικής ζωγραφικής την περίοδο 1830-1865: η ζωγραφική του Αγώνα Η λαϊκή ζωγραφική του Δημήτριου Ζωγράφου. Η επίδραση της ευρωπαϊκής φιλελληνικής ζωγραφικής και των λαϊκών τυπωμάτων στους λόγιους Έλληνες ζωγράφους. Τα ρεαλιστικά στοιχεία των Επτανήσιων καλλιτεχνών.

20 Δεκεμβρίου 2017 Κανόνας και αποκλίσεις στην ελληνική ηθογραφική ζωγραφική 1870-1900. Όψεις της ελληνικής γλυπτικής την περίοδο 1850-1890 Η αναζήτηση εθνικής ταυτότητας στον ιδεαλιστικό νατουραλισμό της ηθογραφίας και μεμονωμένες εξαιρέσεις απέναντι στην επικρατούσα αισθητική. Η σταθερή κυριαρχία των κλασικιστικών προτύπων στην ελληνική γλυπτική τα χρόνια 1850-1890 και η σύνδεσή τους με το παρόν μέσω του ρεαλισμού.

24 Ιανουαρίου 2018 Ο ιμπρεσιονισμός ως στροφή στη γλώσσα της ζωγραφικής και ως σχολιασμός της μοντέρνας ζωής Η απόρριψη του νατουραλισμού από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και η προσήλωση στην επεξεργασία αντιακαδημαϊκών μορφικών αξιών. Η καταγραφή του νεωτερικού μετασχηματισμού του Παρισιού, των νέων μικροαστικών στρωμάτων και των νέων ηθών της πόλης.

28 Φεβρουαρίου 2018 Συμβολιστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή τέχνη την περίοδο 1870-1900 Οι νεορομαντικές αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και γλυπτική: ακαδημαϊκές και μοντερνιστικές εκδοχές του κινήματος, η βορειοευρωπαϊκή παράδοση.

28 Μαρτίου 2018 Αντιακαδημαϊκές τάσεις στην ελληνική τέχνη από το 1870 έως τις αρχές του 20ού αιώνα Υπαιθριστικές-ιμπρεσιονιστικές και συμβολιστικές αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη της περιόδου.

Β΄ Κύκλος: Από τη μεταπολεμική και σύγχρονη ελληνική τέχνη

25 Απριλίου 2018 Η Ξεχασμένη φρουρά του Γιάννη Τσαρούχη Η φυσιογνωμία της ελληνικής τέχνης και η εγχώρια εικαστική κίνηση στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, εποχή της δημιουργίας της Ξεχασμένης φρουράς. Μορφολογική, θεματική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου.

23 Μαΐου 2018 Ο λόγος για τη γυναίκα στο έργο της Νίκης Καναγκίνη Η Νίκη Καναγκίνη υπήρξε μία από τις πρώτες ελληνίδες καλλιτέχνιδες της γενιάς της που πραγματεύτηκαν το ζήτημα της γυναικείας ταυτότητας. Δημιούργησε αφηρημένο έργο βασισμένο σε στοιχεία πολιτισμικής καταγωγής και έμφυλης εμπειρίας, τα οποία, με το θέμα της έμφυλης ταυτότητας να υπερτερεί, απασχόλησαν στη συνέχεια με ποικίλους τρόπους τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της.

13 Ιουνίου 2018 Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες που συζητήθηκαν την εφετινή χρονιά παρουσίαση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν για το πρόσφατο εικαστικό έργο τους σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο.

Επιμέλεια ύλης- διδασκαλία: Μαρία Πούλου, ιστορικός τέχνης

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-ΑΓ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας»
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
Τηλ.: 210 4913588
http://pinakothiki-nikaiarentis.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης