Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη σχετικά με την παράδοση στο Δημόσιο των εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οφείλει να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση της. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2009 ανάμεσα στην τότε Κυβέρνηση και στο Ίδρυμα Νιάρχου είναι ξεκάθαρα αποικιοκρατικού χαρακτήρα και άκρως ζημιογόνα για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς της παράδοσης η ουσία είναι πως το Ίδρυμα Νιάρχου μέσα από περίτεχνες νομικές διατυπώσεις έχει κατορθώσει να δεσμεύσει απόλυτα το Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων. Με πρόσχημα τον Πολιτισμό το συγκεκριμένο Ίδρυμα έχει κατορθώσει να δεσμεύσει μεγάλο τμήμα της παραλιακής ζώνης, το οποίο και έχει εντάξει στα μακρόπνοα επιχειρηματικά του σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη έρχεται πολύ γρήγορα να επιβεβαιώσει τους φόβους μας. Η δε επιστολή της παραίτησής του αποκαλύπτει την πραγματική ουσία του προβλήματος και προοιωνίζει το δυσοίωνο μέλλον του Ιδρύματος.

Στηριζόμενοι στη θέση της τότε Αντιπολίτευσης και τώρα Κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρούμε ζωτικής σημασίας την αναθεώρηση της σύμβασης και απαιτούμε από τη σημερινή Κυβέρνηση να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, να προχωρήσει σε λύσεις που θα κατοχυρώνουν την αυτονομία των Οργανισμών που καλούνται να συνυπάρξουν καθώς και τους όρους συνεργασίας τους. Επίσης απαιτούμε την αλλαγή των οικονομικών όρων ώστε αυτοί να συμβαδίζουν με την νέα πραγματικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που ψηφίστηκε ο Νόμος.

Η μετακόμιση της Λυρικής γίνεται σε ένα κλίμα προβληματισμού, που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ολιγωρία της προηγούμενης Διοίκησης στην σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού και του οργανογράμματος, υποχρέωση που έπρεπε να έχει εκπληρώσει εδώ και μήνες, καθώς και στην άρνησή της να συμπεριλάβει τα σωματεία των εργαζομένων στην διαβούλευση, παρά την επίσημη αίτηση που συντονίστηκε από την Ομοσπονδία μας, σύμφωνα με τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος. Η νέα Διοίκηση οφείλει να επισπεύσει τη σύνταξη του νέου οργανογράμματος, εξασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας, όπως είναι και η δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού και επιπλέον σε πλήρη συνεργασία με τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η αύξηση των λειτουργικών εξόδων της Λυρικής Σκηνής. Το θέμα τούτο ξεπερνάει τα όρια του συγκεκριμένου ζητήματος, αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Κράτος γενικότερα το χώρο του Πολιτισμού μας καθορίζοντας στον προϋπολογισμό του Κράτους το ποσοστό του 0,2% για τον Πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια τόσο η Λυρική Σκηνή όσο και τα δύο Κρατικά μας Θέατρα καθώς και τα Δημοτικά μας Περιφερειακά Θέατρα δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις στην κρατική τους επιχορήγηση. Αυτή η πολιτική υποβαθμίζει τον Πολιτισμό καθώς και τη λειτουργία των συγκεκριμένων Φορέων.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία την αύξηση του ποσοστού που αφορά γενικά τον Πολιτισμό και την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τους Φορείς του Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα για τη Λυρική Σκηνή το μέλλον διαφαίνεται σκοτεινό για την επόμενη μέρα. Τα λειτουργικά έξοδα που θα πληρώνει για τη χρήση του χώρου η ΕΛΣ ανέρχονται σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια και ισοδυναμεί σχεδόν με την μισή της ετήσια επιχορήγηση δηλαδή πρόκειται για ένα υψηλού κόστους ενοίκιο. Ζητάμε να υπάρξει γενναία επιχορήγηση για την αυτοδύναμη πορεία της Λυρικής και την ανάπτυξή της με διασφάλιση του έργου αλλά και την διεύρυνση των δράσεων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των οργανισμών.

Φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί με την παρούσα διοίκηση του ΚΠΙΣΝ, όπως προγράμματα stage ή εθελοντική εργασία, πρακτικές που απορυθμίζουν περισσότερο την ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη νέα, διορισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο, Διοίκηση. Η δεδομένη οικονομική δυσκολία που προκαλούν τα τεράστια λειτουργικά έξοδα του χώρου δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στους τρεις οργανισμούς. Μια από τις πρώτες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα.

Τέλος απαιτούμε τη θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάταξη του νόμου είναι σαφής, ρητή και δεν επιτρέπει ερμηνεία κατά «το δοκούν», (άρθρο 31 του Ν. 4024/2011 συνδυαστικά με το άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3429/2005). Ορίζεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο δημοσίων φορέων υποχρεωτικά θα πρέπει να συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Επιγραμματικά τονίζουμε πως οι στόχοι της Ομοσπονδίας μας είναι οι εξής:
Αλλαγή της συμφωνίας του Νόμου 3785/2009 έτσι ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα τόσο της Λυρικής Σκηνής όσο και της Εθνικής Βιβλιοθήκης όσο και η διοικητική τους αυτοτέλεια.

Η προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και των συμφερόντων των εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τα Σωματεία μέλη της και τους εργαζόμενους θα προασπίσουν με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης