Με ένα διήμερο αφιέρωμα στην Ύδρα, γενέθλιο τόπο του Μίλτου Σαχτούρη (1919-2005) τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Στις εκδηλώσεις του αφιερώματος (πραγματοποιήθηκε στις 18/10 και 19/10) παραβρέθηκε η Εύα Περσάκη, κόρη της ζωγράφου Γιάννας Περσάκη, συντρόφου του ποιητή. Η Εύα, που είναι επίσης ζωγράφος, έφερε μαζί της τρία ανέκδοτα ποιήματα από το αρχείο του Σαχτούρη.

Οι ομιλίες εστίασαν στον ποιητή και το έργο του. Στο πώς ο Σαχτούρης μεταπλάθει τις εικόνες σε λέξεις μέσα στο παιχνίδι το οποίο κάνει συνεχώς με τον λόγο του αναφέρθηκε η ποιήτρια Βερονίκη Δαλακούρα. Για την πρόσληψη του έργου του Σαχτούρη σήμερα, μίλησαν οι νεαρές ποιήτριες Έφη Κατσουρού, Λίνα Τσουκαλά και Κωνσταντίνα Κορρυβάντη: ως προς την επίδραση την οποία άσκησε στην προσωπική τους δημιουργία τόσο και στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του προπολεμικού υπερρεαλισμού, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Νίκος Εγγονόπουλος, και από την άλλη με μεταπολεμικές ποιήτριες, όπως η Μαρία Λαϊνά. Στο ρόλο που παίζουν οι εικόνες και τα χρώματα στο σύνολο της ποιητικής παραγωγής του Σαχτούρη αναφέρθηκε ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις αναμνήσεις τους από την πολύχρονη γνωριμία τους με τον ποιητή, όπως και τις εντυπώσεις τους από την επαφή τους με τα βαθύτερα καλλιτεχνικά μηνύματα της δουλειάς του, ξετύλιξαν ο σκηνοθέτης, ποιητής και πεζογράφος Λ. Ξανθόπουλος και ο νεότερος ποιητής Αργύρης Παλούκας ενώ ο διευθυντής σύνταξης του «Αναγνώστη» Γιάννης Μπασκόζος διάβασε πεζό του, που δημοσιεύτηκε σε νεανική ηλικία στο περιοδικό «Νέα Εστία» (με το ψευδώνυμο «Μίλτος Χρυσάφης»).

Κατά τη διάρκεια του διήμερου προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ του Λ. Ξανθόπουλου για τον Σαχτούρη: το «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» (1993) και ο «Κληρονόμος πουλιών» (2004), όπου ο ποιητής απαγγέλλει σε δύο διαφορετικές ηλικιακές φάσεις σημαντικά δείγματα από το έργο του, σχολιάζοντας εκ παραλλήλου την τέχνη του και τα υλικά της.

Την εκδήλωση διόργάνωσε ο Δήμος της Ύδρας, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και το «Εργοτάξιο Τέχνης Ύδρας» του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα προαναγγέλλοντας έναν ευρύτερο κύκλο, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο νησί, περιλαμβάνοντας μουσικές εκτελέσεις από μελοποιημένους στίχους του, απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις από κριτικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί για τον ίδιο, αλλά και θεατρικά δρώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης