Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012, στις 19:30, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στον λογοτέχνη, ζωγράφο, γραφίστα, μεταφραστή και δημιουργό, Κάρολο Τσίζεκ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Οι συγγραφείς της πόλης μας». Για το συνολικό έργο του Κάρολου Τσίζεκ θα μιλήσουν οι συγγραφείς Ντίνος Χριστιανόπουλος, Περικλής Σφυρίδης και Τάσος Καλούτσας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καρόλου Τσίζεκ

Ο Κάρολος Τσίζεκ είναι λογοτέχνης, ζωγράφος, γραφίστας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Μπρέσια της Ιταλίας το 1922. Από το 1929 ζει και δημιουργεί στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.

Από το 1961 έως το 1988 δίδαξε στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και το 2000 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ. Το Ιταλικό κράτος του απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις «Μedaglia di Βenemerenza Culturale» και «Οrdine di Cavaliere al Merito», το 1960 και το 2000 αντίστοιχα. Το 2005, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την έκθεση «Βλέπω», στην Θεσσαλονίκη, ο Κάρολος Τσίζεκ ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Διαγώνιος» – μαζί με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο – «Κοχλίας», «Εντευκτήριο», «Παραμιλητό» κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φιλία του και η συνεργασία του με λαμπρές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, τον τοποθετούν στο πλαίσιο μίας καλλιτεχνικής ομάδας, που αναβάθμισε την πολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας: Νίκος – Γαβριήλ Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιώργος Θέμελης, Τάκης Ιατρού, Νίκος Σβορώνος, Νίκος Σαχίνης και Ζωή Καρέλλη.

Εκθέσεις έργων του Κάρολου Τσίζεκ έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ινστιτούτο Γκέτε, στο Ιταλικό Ινστιτούτο και στην Πινακοθήκη «Διαγώνιος».

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης