Έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων που αποσκοπεί να αναδείξει τον ρόλο της ελληνικής ναυτικής παράδοσης στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, με τίτλο «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», ανοίγει την προσεχή Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Πρόκειται για εννέα πλοία, που κατασκεύασε με μεράκι, μαεστρία και πιστή ακρίβεια ο Βολιώτης μοντελιστής Αντώνης Τζούμας από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, περιλαμβάνει ομοιώματα ιστορικών σκαφών, που πρωτοστάτησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου (Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική Ναυαρχίδα) ή στην άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα (Αγγλική φρεγάτα Warspite). Ξεχωρίζει το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο, η Καρτερία, που με κυβερνήτη τον Βρετανό φιλέλληνα Frank Abney Hastings, πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις.

 Επίσης, παρουσιάζονται διάφοροι τύποι πλοίων της περιόδου, όπως γαλεάσσα, σακολέβα και σεμπέκο. Τα ομοιώματα των πλοίων γίνονται αφετηρία της ιστορικής αφήγησης, γύρω από τις σπουδαίες συγκρούσεις στη θάλασσα και τους πρωταγωνιστές τους. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, διοργανώνεται από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Τζούμας, ο οποίος θα παραβρεθεί στο άνοιγμα της έκθεσης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1944 και ασχολείται με τα ομοιώματα καραβιών εδώ και πενήντα χρόνια, έχοντας κατασκευάσει περισσότερα από εκατό διαφορετικά ομοιώματα, που αντικατοπτρίζουν την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ναυπηγικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης