Τη συνείδηση του κοινού για το πιεστικό ζήτημα της ρύπανσης των ωκεανών με πλαστικά απορρίμματα θέλησε να ενισχύσει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Κρίστιαν Χόλσταντ (Christian Holstad) με την εγκατάστασή του «Θεωρείστε τον εαυτό σας καλεσμένο (το Κέρας της Αμάλθιας)».

Η εγκατάσταση, με την υποστήριξη της εταιρείας FTR Industrial, έχει τη μορφή του Κέρατος της Αμάλθιας, αυτού του πανάρχαιου συμβόλου τύχης και αφθονίας. Ο συμβολισμός του όμως είναι διαστρεβλωμένος λόγω του υλικού με το οποίο είχε κατασκευαστεί: οικιακά πλαστικά απορρίμματα!
    
«Ένα παλιός γείτονας είχε στην πόρτα του μια πινακίδα που έλεγε “θεωρείστε τον εαυτό σας καλεσμένο”. Κάθε μέρα, για χρόνια περνούσα από μπροστά και έγινε, αθέλητα, “ένα μάντρα”» εξομολογήθηκε ο Χόλσταντ. «Η εξάρτησή μας από τα πλαστικά δεν είναι βιώσιμη. Τα αποτελέσματά της έχουν φουσκώσει σε μέγεθος ηπείρων, στα νερά μας. Η εγκατάσταση «Θεωρείστε τον εαυτό σας καλεσμένο (το Κέρας της Αμάλθιας)» είναι ένας στοχασμός για τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη και για τους δικούς μας ρόλους ως καταναλωτές μέσα σ’ αυτή την ογκούμενη μάζα πλαστικού» είχε προσθέσει.
    
Αρχικά, η εγκατάσταση εκτέθηκε στο νερό, στο Canale Grande της Βενετίας, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari και, στη συνέχεια, στην αυλή του πανεπιστημίου. Σηματοδότησε, επίσης, την εμπλοκή της FTP Industrial σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Από τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε κινητήρες σκαφών, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ «Clean Sea Life».
    
 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης