Το Βυζάντιο συστήνεται εκ νέου μέσα από ένα ιστορικό graphic novel των Θεοχάρη Σπύρου και Σακελλαροπούλου Χρυσαυγής με θέμα τη ζωή της αυτοκράτειρας Θεοφανούς του Βυζαντίου του συγγραφέα, Θεοχάρη Σπύρου.

Η μεσαιωνική Ρωμιοσύνη ζωντανεύει με όμορφο σχέδιο και πλούσιο χρωματισμό μέσα από ένα επικό graphic novel 136 σελίδων. Αφηγείται τη ζωή μιας αυτοκράτειρας που σαγήνευσε με την ομορφιά της τρεις αυτοκράτορες και έφερε στον κόσμο άλλους δύο, με τον έναν εξ’ αυτών να είναι ο περίφημος Βασίλειος Β’, ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Θεοφανώ είναι η κόρη ενός ιδιοκτήτη καπηλειού από τη Σπάρτη. Με όπλο την εξωτερική της εμφάνιση και τον δυναμικό της χαρακτήρα, κερδίζει την καρδιά του υιού του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου. Το όνειρο κάθε κοπέλας αυτής της εποχής γίνεται πραγματικότητα για τη Θεοφανώ. Ωστόσο, ο γάμος της με τον διάδοχο του θρόνου δεν αποτελεί το ευτυχισμένο τέλος αυτής της ιστορίας. Αντιθέτως, είναι η απαρχή μιας σειράς γεγονότων που περιλαμβάνουν συνωμοσίες, ίντριγκες και προδοσίες, με φόντο τον θρόνο του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το «Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή Ιστορία» είναι βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Στην πλοκή πρωταγωνιστούν ιστορικές προσωπικότητες, όπως οι στρατηγοί Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής, οι οποίοι εκπροσωπούν μια αναδυόμενη τάξη πλούσιων γαιοκτημόνων που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της αυτοκρατορίας βασιζόμενοι στις στρατιωτικές τους επιτυχίες.

Εκτός από τους στρατηγούς, οι φαινομενικά ακίνδυνοι ευνούχοι του παλατιού παίζουν και αυτοί καταλυτικό ρόλο στην ιστορία καθώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή υποστηρίζοντας κάθε φορά την παράταξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στο πλαίσιο της «Μακεδονικής αναγέννησης» των τεχνών και των γραμμάτων, της μεγάλης ακμής και εδαφικής επέκτασης του Βυζαντίου, εμφανίζεται παράλληλα και η ωμή πραγματικότητα της πολιτικής στη Βυζαντινή εποχή. Στο επίκεντρο όλων αυτών θα βρεθεί η Θεοφανώ, που θα κληθεί να αγωνιστεί για την επιβίωση της και την προστασία των παιδιών της μέσα σε ένα ανδρο-κρατούμενο περιβάλλον.

Η έρευνα πίσω από τη δημιουργία ενός ιστορικού κόμικ

Η δημιουργία του εικονογραφημένου μυθιστορήματος απαίτησε δύο χρόνια έρευνας σε πρωτογενείς πηγές αλλά και σε γνωστά πονήματα Βυζαντινής Ιστορίας. Πέρα από το ιστορικό σκέλος έγινε εκτενής έρευνα και για σχεδιαστικές λεπτομέρειες για τις οποίες δεν έχουν διασωθεί πολλές πληροφορίες.

Μέσα στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να δει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές του Βυζαντίου που δεν έχουν απεικονιστεί στο παρελθόν. Ενδεικτικά: Ο περίφημος θρόνος του Σολομώντα με τα μεταλλικά λιοντάρια που βρυχώνται, το πορφυρό δωμάτιο όπου γεννιούνται οι μέλλοντες αυτοκράτορες, ο περίφημος ναός των Αγίων Αποστόλων που στέγαζε και το αυτοκρατορικό μαυσωλείο, η τελετή στέψης του αυτοκράτορα, η τελετή του θριάμβου, οι παραστάσεις στον ιππόδρομο, το τζυκάνιον (το αγαπημένο άθλημα των ευγενών- κάτι σαν το σημερινό πόλο επί ίππου), η μεταστροφή των Ρως στον Χριστιανισμό και άλλα πολλά.

Αρκετή έρευνα χρειάστηκε επίσης και για την απεικόνιση υπαρχόντων κτηρίων. Ένα παράδειγμα είναι η Αγία Σοφία, το εσωτερικό της οποίας εκείνη την εποχή διέφερε κατά πολύ σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς σήμερα το εσωτερικό ενός τυπικού ορθόδοξου ναού.

Οι δημιουργοί

Ο συγγραφέας, Θεοχάρης Σπύρος, απόφοιτος Αγγλικής φιλολογίας Αθηνών, αντλεί έμπνευση από την αγαπημένη του ασχολία, την ανάγνωση βιβλίων Ιστορίας. Εκτός από τη συγγραφή των κειμένων, ο ίδιος ανέλαβε την έρευνα σε πρωτογενείς πηγές προκειμένου η ιστορία να είναι οπτικά και αναγνωστικά πιστή στα ιστορικά γεγονότα.

Η εικονογράφος Σακελλαροπούλου Χρυσαυγή, απεικονίζει έναν εν πολλοίς άγνωστο οπτικά κόσμο στο ευρύ κοινό. Το χαρακτηριστικό της στυλ έχει προκύψει από την πολύχρονη ενασχόληση της με την κλασική ζωγραφική. Έχει αναλάβει την πλήρη καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου, από το σχεδιασμό του εξωφύλλου και των σελίδων έως και το χρωματισμό τους.

Σκοπός των δημιουργών είναι η ανάδειξη μιας από τις πολλές ενδιαφέρουσες βυζαντινές ιστορίες δολοπλοκιών και μεσαιωνικού πολιτικού ανταγωνισμού. Για τους ίδιους αποτέλεσαν έμπνευση οι δεκάδες παραγωγές μεσαιωνικής φαντασίας που έχουν μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Στόχος τους είναι να προβάλλουν μια παρόμοια ιστορία που αυτή τη φορά πηγάζει από τον Ρωμαίικο μεσαίωνα και παράλληλα να προβάλλουν διάφορες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του Βυζαντίου, που είτε είναι άγνωστες είτε παρεξηγημένες από τον μέσο αναγνώστη.

Το επόμενό τους πρότζεκτ, το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί, είναι ένα επετειακό graphic novel αφιερωμένο στη ζωή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τις σχέσεις του με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τα γεγονότα που οδήγησαν στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Είπαν για το «Θεοφανώ: μια Bυζαντινή Iστορία»

Άνδρες, γυναίκες και ευνούχοι σε μια ζωηρή και πολύχρωμη Κωνσταντινούπολη του 10ου αιώνα. Μια ευπρόσδεκτη συνάντηση ιστορικού υποβάθρου και μυθοπλαστικής-σχεδιαστικής δύναμης, με την Θεοφανώ στο επίκεντρο.

Ηλίας Γιαρένης
Βυζαντινολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Μια μεσαιωνική Ρωμιοσύνη ζωντανή, αυτοκρατορική, δυναμική, και πολύ διαφορετική από το σκοτεινό Βυζάντιο των σχολικών βιβλίων και της αραχνιασμένης βιβλιογραφίας, αναδύεται μέσα από τα ζωηρά χρώματα και το σκίτσο της Χρυσαυγής, τις ιστορικά ευαίσθητες λεπτομέρειες του Σπύρου και τον δυναμικό χαρακτήρα της ηρωίδας τους, της Θεοφανώς. Ταξιδέψτε στο Βυζάντιο την εποχή της ακμής του και γνωρίστε το όπως σπάνια το συναντά κανείς μέσα από τις σελίδες αυτής της όμορφης έκδοσης.

Δημήτρης Κράλλης,
Διευθυντής κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Simon Fraser University, Βανκούβερ, Καναδάς

Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα «Θεοφανώ» ζωντανεύει τη Βυζαντινή ιστορία με χρώματα τα οποία, με εξαίσιο τρόπο, ξεπηδούν από την κάθε σελίδα. Λάτρεψα τις ιστορικές λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από κάθε εικόνα, και την αφήγηση μιας ιστορίας όπου παντοδύναμοι αξιωματούχοι στροβιλίζονται γύρω από την προσωπικότητα μιας αποφασισμένης γυναίκας.

Αντώνης Καλδέλλης
Καθηγητής, πρόεδρος της έδρας κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Οχάιο.

Χαρακτηριστικά του βιβλίου

ISBN: 9786180024517
Τιμή λιανικής: 17 ευρώ
Έκδοση: Byzantinetales.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης