Το Φεστιβάλ Φιλίππων και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, με αφορμή το εφετινό  θέμα του Φεστιβάλ, που αφιερώνεται στα κλειστά κτήρια της πόλης και πέντε χρόνια μετά την τρίτη Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Καβάλας, τα «Κτήρια της Λήθης», ενώνουν τις φωνές τους διοργανώνοντας από κοινού μια ομιλία – περίπατο στις καπναποθήκες της πόλης, από την Πλατεία Καπνεργάτη ως την Πλατεία Μακέδου με ενδιάμεσο σταθμό τις Καπναποθήκες ΣΕΚΕ, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 20.00, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Αφορμή στάθηκε ο κίνδυνος κατεδάφισης που διατρέχουν τα κτήρια των καπναποθηκών ΣΕΚΕ, πρώην «ΗΕRZOG Co» λόγω φθοράς και εγκατάλειψης, γεγονός που δεν τιμά την πόλη μας, καθώς το εμβληματικό Δημαρχείο της πόλης μας κτίστηκε από την ΗΕRZOG  ως  Μέγαρο  του προσωπικού της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημος προσκεκλημένος ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και αφοσιωμένος περιπατητής πόλεων, Νίκος Βατόπουλος. Με το βλέμμα ενός «ξένου», περπατάει μαζί μας στον ιστορικό ιστό της Καβάλας και ερμηνεύει το αστικό περιβάλλον με τη δική του ματιά.

Ιστορικά στοιχεία

Η εταιρεία «M.L. Herzog et Cie», του Ουγγροεβραίου βαρόνου Πέτερ Χέρτζογκ φον Τσέτε είχε έδρα τη Βουδαπέστη και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα το έτος 1889. Οι 12 καπναποθήκες της ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα που αναπτυσσόταν μεταξύ των οδών Κλείτου, Δαγκλή, Κασσάνδρου και Εθνάρχου Μακαρίου και Νίκης. Ήταν τριώροφα λιθόκτιστα κτήρια με δίρριχτες στέγες, κυκλικούς φεγγίτες στα αετώματα και πολλά παράθυρα με τοξωτά ή ευθύγραμμα υπέρθυρα. Κτίσθηκαν γύρω στο 1890 και περιελάμβαναν εκτός από το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα και ένα κτήριο γραφείων νεογοτθικού στυλ, παρόμοιο με τα κτήρια του Δημαρχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια το 1920 απορροφήθηκε  από την «Societé Anonyme de Tabacs d’ Orient et d’ Outre Mer », ενώ το 1938 περιήλθε στη Holtab. To 1975  αγοράστηκε από τη ΣΕΚΕ και το 2002  από την εταιρεία «ΝΕΣΤΟΣ» που εξαγοράστηκε από τη «Θεμελιοδομή Α.Ε.» της οποίας τα ακίνητα βρισκόμενα σε καθεστώς εκκαθάρισης από την Alphabank, κινδυνεύουν λόγω έλλειψης συντήρησης από τη διαχειρίστρια τράπεζα, να κατεδαφιστούν.

«Καβάλα, μια πόλη στη ρωγμή του χρόνου»

Πλατεία Καπνεργάτη

Δευτέρα 27 Ιουλίου, ώρα 20.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης