Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο « -Τι διαβάζετε, Κύριε μου; – Λόγια, λόγια, λόγια…».

Η σχέση θεάτρου και βιβλίου είναι άρρηκτα δεμένη μέσα από μια διπλή προοπτική. Αφενός, τα θεατρικά κείμενα λειτουργούν και αυτόνομα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου σε μια ζωή ανεξάρτητη από τη σκηνική τους παρουσίαση και αφετέρου τα βιβλία είναι εκείνα (χειρόγραφα αρχικά και εκδόσεις αργότερα) που διέσωσαν τα θεατρικά κείμενα για να μπορούμε να τα βλέπουμε στη σκηνή σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εθνικό Θέατρο από την περσινή περίοδο επιχειρεί μεθοδικά πλέον την έκδοση των θεατρικών κειμένων που παρουσιάζονται από τις σκηνές του ενώ σχετικές προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν (όπως για παράδειγμα με τα έντυπα προγράμματα της Πειραματικής Σκηνής που συμπεριλάμβαναν και τα κείμενα).

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει με ένα θεατρικό δρώμενο – σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Παναγόπουλου – με αφετηρία θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα (έπος, ποιήματα, θεατρικά έργα) τα οποία παραστάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από το Εθνικό Θέατρο. Μια διαδρομή από τον Όμηρο στο σήμερα και στους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Τίτλος της εκδήλωσης μια φράση από τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

Τι διαβάζετε, Κύριέ μου; Λόγια, λόγια, λόγια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης του δρώμενου σημειώνει: «Μία πορεία ανάμεσα σε βιβλία. Μία πορεία που ενώνει το κείμενο με τον αναγνώστη και τον θεατή με τον ίδιο τον δρώντα, σε μία συνθήκη γιορτής, όπως είναι αυτή του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Λογοτεχνικά κείμενα και θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί στο Εθνικό Θέατρο, δίνουν την αφορμή για μια κυριακάτικη αθηναϊκή βόλτα ανάμεσά τους.

Κι όμως, εκεί, στα βιβλία, μόνο εκεί γίνονται αυτά που θέλουμε να γίνονται…»

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου έχει ο η ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος και τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Δήμος Κλιμενώφ. Διερμηνέας νοηματικής γλώσσας: Ροζαλία Φούντα.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Μαλαματένια Γκότση, Διονύσης Μπουλάς, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Διονύσης Πιφέας, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα και οι μουσικοί: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον χώρο των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017.

Γιατί και εφέτος η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!

Περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Τηλ: 210 3303942, 2103302523

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης