Η ps[υ]arttherapygallery και το Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής «45’» στις 10 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η ps[υ]arttherapygallery και το Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής« 45’» στις 10 Οκτωβρίου, όταν και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Τα έργα είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των ληπτών ψυχικής υγείας και δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την έκθεση αυτή.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αριάδνη Καναβάκη, εμψυχώτρια μέσω τέχνης και συντονίστρια του τμήματος, σημειώνει: «Το ευρύτερα φιλότεχνο και όχι μόνο κοινό, δεν είναι εξοικειωμένο με την τέχνη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι αυτή δεν υφίσταται και δεν υπάρχει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019, τα μέλη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου μας, δημιουργούν κι εκθέτουν τη δική τους προσπάθεια θέλοντας να συμβάλουν στο παγκόσμιο μήνυμα. Μέσα στα 45’ μιας καλλιτεχνικής ομάδας μπορούν να εκφραστούν όλα όσα ο λόγος δε δύναται να επικοινωνήσει. Η πρακτική της τέχνης είναι συχνά το απαραίτητο όχημα για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής ασθένειας καθώς και ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας που αποφορτίζει προβληματισμούς, συγκρούσεις, άγχη και τραύματα. Είναι μια καλή πρακτική ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δεξιοτήτων και θεραπείας.

»Η τέχνη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μας φέρνει απέναντι από το Άλλο που βρίσκεται στην “απέναντι όχθη”. Η εικαστική παραγωγή τους παραμένει ως απόδειξη στο χρόνο και στο χώρο και είναι αδύνατο να αρνηθούμε την ύπαρξή της. Το έργο τέχνης των ψυχικά ασθενών είναι πάντα εκεί και έτσι η απειλητική μορφή του στίγματος θα μεταμορφωθεί. Η μετουσίωση είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία και η κάθε της προσπάθεια οδηγεί σε αυτή την επιθυμητή λύση, που με τη σειρά της θα γεννά εκ νέου την πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη αλλά και λιγότερο απειλητική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα: 18.00 μμ. Διάρκεια παρουσίασης: 10.10.19 – 17.10.19.

Επιμέλεια: Αριάδνη Καναβάκη, συντονίστρια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του ΚΗ Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ. Εποπτεία έκθεσης: ’Ελενα Τονικίδη,εικαστικός/arttherapist
ps[υ]arttherapygallery, Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, Αθήνα, Τηλ.: 210 33 92 224 , ps.art.therapy.gallery/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης