Αναμφίβολα το Μουσείο Πράδο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Εγκαινιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1819. Από το 1971 στεγάζει κυρίως έργα μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα. Μέχρι τότε στέγαζε και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Γυμνή Μάγια» του Γκόγια

Ο πίνακας του Γκόγια «Γυμνή Μάγια» φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1795 και 1800 και θεωρήθηκε σκανδαλώδης. Κατασχέθηκε από τις ισπανικές αρχές και ο Γκόγια ανακρίθηκε. Στη συνέχεια του αφαιρέθηκε ο τίτλος του «Ζωγράφου της Βασιλικής Αυλής». Ο διάσημος πίνακας βρίσκεται σήμερα στο Πράδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασιλικά πορτραίτα του Βελάσκεθ

Στο Πράδο φιλοξενούνται και πολλά έργα του Ντιέγο Ροντρίγκεζ ντε Σίλβα υ Βελάσκεθ. Οι «Κυρίες των Τιμών» είναι από τα πιο γνωστά έργα του. Φιλοτεχνήθηκε το 1656 και έμεινε στην ιστορία γιατί καταγράφει τη στιγμή της δημιουργίας του έργου, με τον Βελάσκεθ στο βάθος να κρατά το πινέλο του.

Ο Μποτιτσέλι και η πρώιμη Αναγέννηση

Όχι μόνο διάσημοι Ισπανοί αλλά και Ιταλοί ζωγράφοι κοσμούν τους τοίχους του Πράδο. Όπως έργα του Μποτιτσέλι. Η «Ιστορία του Ναστάζιο Ντελί Ονέστο» είναι ένα από αυτά. Το έργο φιλοτεχνήθηκε προς το τέλος του δεκάτου πέμπτου αιώνα.

Ολλανδοί ζωγράφοι

Στο Μουσείο Πράδο μπορεί κανείς να θαυμάσει και αριστουργήματα Ολλανδών ζωγράφων, όπως τα εμβληματικά έργα του Ιερώνυμου Μπος (1450-1516). «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» είναι ένα τρίπτυχο με λάδι. Οι λεπτομέρειες και τα σύμβολα που περιέχει εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα.

Σκηνές από την κλασική αρχαιότητα

Πολλά από τα έργα των Ολλανδών ζωγράφων εμπνέονται από ιστορίες και πρόσωπα της κλασικής αρχαιότητας. Όπως αυτός ο πίνακας του Ρούμπενς με τίτλο «Ερμής και Άργος». Ένα αριστούργημα της φλαμανδικής ζωγραφικής και ένας ακόμη από τους θησαυρούς του Πράδο.

«Ο χορός των αγροτών για τον Αρχιδούκα»

Ο Φλαμανδός δάσκαλος Γιαν Μπρύγκελ (1568-1625) θεωρείται επίσης ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της ολλανδικής σχολής. Είναι γωστός και ως Πίτερ Μπρύγκελ ο Πρεσβύτερος. Ξεχωρίζουν στα έργα του οι μοναδικές αναπαραστάσεις της αγροτικής ζωής.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης