Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Τάσος Ιορδανίδης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της νέας γενιάς και παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές και ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει ξεχωρίσει τόσο ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να σας πω κάτι; Είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, είτε στην τηλεόραση, είτε στο ραδιόφωνο η δουλειά του ηθοποιού γίνεται πιο εύκολη, γεμίζει με χαρά, όταν οι συνεργασίες είναι εποικοδομητικές και με σεβασμό.Ήμουν τυχερός που ανακάλυψα τον κόσμο της θεατρικής ραδιοφωνικής έκφρασης με ωραίους και «ρομαντικούς» καλλιτέχνες» λέει ο ίδιος με αφορμή τη ραδιοφωνική μετάδοση του έργου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, στο πλαίσιο της «Πλατείας Θεάτρου» του Αθήνα 9,84, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, και προσθέτει: «Προσωπικά χαίρομαι που συναντήθηκα με ανθρώπους και καλλιτέχνες και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αφιερώσω την προσπάθεια στη μνήμη της φίλης μου και συνεργατιδός μου, της Σοφίας της Αδαμίδου,που έχασε πολύ πρόσφατα τη μάχη με τον κορωνοϊό».

«Συγκινούμαι ακόμα και τώρα που σας μιλάω για την εμπειρία που είχα,να δω τον κύριο Ληναίο και την κυρία Φωτίου, σε δράση» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο Τάσος Ιορδανίδης, ενώ μιλάει για τον ρόλο του στη ραδιοφωνική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα».

Ακόμη ο ταλαντούχος καλλιτέχνης αποκαλύπτει στο zougla.gr τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια η εμπειρία σας από το θέατρο στο ραδιόφωνο τόσο ως σκηνοθέτης με το «Σωτηρία, με λένε» αλλά και ως ηθοποιός με το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα»

Το θέατρο είναι ένα από τα βασικά που στερήθηκε ο κόσμος κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων. Οι άνθρωποι γύρω απ´αυτό στερήθηκαν τα της έκφρασής τους και πληγώθηκαν τόσο πνευματικά όσο και βιοποριστικά. Η πρωτοβουλία του Αθήνα 9.84,είναι ευεργετική από πολλές και για πολλές μεριές.
Προσωπικά χαίρομαι που συναντήθηκα με ανθρώπους και καλλιτέχνες και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αφιερώσω την προσπάθεια στη μνήμη της φίλης μου και συνεργατιδός μου, της Σοφίας της Αδαμίδου,που έχασε πολύ πρόσφατα τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Πώς νιώθετε σήμερα με την επαναφορά του ραδιοφωνικού  θεάτρου;

Θυμήθηκαν οι παλιοί και έμαθαν οι πιο νέοι τη γοητεία του μέσου του ραδιοφώνου όταν συναντά θεατρικά κείμενα και είμαι πολύ χαρούμενος που αποτέλεσα μέσω της δουλειάς μου, κομμάτι αυτής της επανένωσης.

Τι σας συγκινεί στο έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα»;

Η θεματολογία του έργου είναι δυνατή καθώς αναφέρεται ουσιαστικά σε πρόσωπα που υπήρξαν, σε ανθρώπους που έγιναν έρμαια των καταστάσεων μιας εποχής άγριας. Πάνω απ´όλα όμως, συγκινούμαι ακόμα και τώρα που σας μιλάω για την εμπειρία που είχα,να δω τον κύριο Ληναίο και την κυρία Φωτίου, σε δράση.

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας. Έχετε κοινά στοιχεία με αυτόν;

Περικλής Περδικάρης. Μεγάλη κληρονομιά, αν αναλογιστείς ότι ο πρώτος διδάξας υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.Ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας για έναν ηθοποιό, με αντιφάσεις. Αν και γνώριμος, έχω την αίσθηση ότι δεν εφάπτονται πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου στην ιδιοσυγκρασία του. Δούλεψα πάνω σε ένα δρόμο παρατήρησης και αυτό ήταν που με «έθρεψε».

Το έργο εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1944, στη διάρκεια της κατοχής, και είναι πραγματική ιστορία.  Η δημοκρατία και τα  ανθρώπινα δικαιώματα τελικά είναι θέματα για τα οποία είναι ανάγκη να ξαναμιλήσουμε σήμερα;

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η κινητήριος δύναμη της δημοκρατίας. Η συζήτηση δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Όσο η αδικία αναπνέει, οφείλουμε να διατηρούμε τα πολύ σημαντικά κεκτημένα και να αναθεωρούμε εξελικτικά όπου εντοπίζονται τα κακώς κείμενα.

To ραδιόφωνο, επειδή δεν βασίζεται στην εικόνα, προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα και συναισθήματα. Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να ανακαλύψει τους κώδικές του;

Να σας πω κάτι; Είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, είτε στην τηλεόραση, είτε στο ραδιόφωνο η δουλειά του ηθοποιού γίνεται πιο εύκολη, γεμίζει με χαρά, όταν οι συνεργασίες είναι εποικοδομητικές και με σεβασμό.Ήμουν τυχερός που ανακάλυψα τον κόσμο της θεατρικής ραδιοφωνικής έκφρασης με ωραίους και «ρομαντικούς» καλλιτέχνες.

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Στέφανο Ληναίο  και την  Έλλη Φωτίου καθώς και με τον Κώστα Γάκη

Όπως είπα και πριν  ρομαντικοί καλλιτέχνες. Και ωραίοι. Και σημαντικοί! Ο κύριος Στέφανος και η κυρία Έλλη με το ρεπερτόριο τους και τις ερμηνείες τους σηματοδότησαν  ζητήματα σοβαρά και καίρια, τα επαναπροσδιόρισαν και τα έκαναν ορατά, ευαισθητοποιώντας. Δύο υπέροχοι άνθρωποι, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες. Ο Κώστας είναι φίλος αγαπημένος, από τους φίλους που εκτιμώ και σέβομαι για το ταλέντο τους, την ευαισθησία τους,την ποιότητα,το ήθος τους και τη συνέπειά τους.Όπως καταλάβατε,τη χάρηκα τη συνάντηση.

Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερες παραστάσεις να παρουσιάζονται μέσω των υπηρεσιών live streaming και παράλληλα αυξάνεται και η παραγωγή ραδιοφωνικών θεατρικών έργων. Ποιο θα είναι το μέλλον του θεάτρου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Αναδιαμορφωμένο, επαναπροσεγγίσιμο, με νέους τόπους που οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αφουγκραστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όταν ονειρεύεσαι και κάνεις σχέδια λένε ότι ο Θεός γελάει. Αυτό που εύχομαι είναι να είμαι υγιής και τυχερός ώστε να έχω τη δυνατότητα να συναντώ καλλιτέχνες και συνθήκες που μπορούν να με κάνουν να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου και με τη στάση μου στα πράγματα.

Θα δραστηριοποιηθώ καλλιτεχνικά για τα επόμενα χρόνια στο θέατρο Άλφα, Ληναίος-Φωτίου.Το ρεπερτόριο για τη χειμερινή θεατρική περίοδο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επίσης,έχω ξεκινήσει γυρίσματα για τη νέα τηλεοπτική δουλειά του Ανδρέα Γεωργίου,«Η γη της ελιάς», που θα φιλοξενηθεί από τον Σεπτέμβριο στο Mega και οφείλω να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και για αυτή τη συνάντηση γιατί βγαίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ο Αθήνα 9.84 παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Ερμηνεύουν oι πρώτοι διδάξαντες Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Κελαντώνης και ο Τάσος Ιορδανίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Σαράντος Γεωγλερής, Δημήτρης Κατσώνης, Τζούλι Τσόλκα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης