O Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος», που εδρεύει στο Studio Μαυρομιχάλη τα τελευταία 10 χρόνια, παρουσιάζει για την εφετινή θεατρική περίοδο 2017-2018:

Την καινούργια του παραγωγή, «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» του Χάϊνριχ Μπελ, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για τρίτη χρονιά, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου με πρωταγωνιστή τον Φώτη Μακρή.

«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» του Χάϊνριχ Μπελ

Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το studio Μαυρομιχάλη τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Γερμανού Νομπελίστα συγγραφέα Χάϊνριχ Μπέλ, παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή από τις 14 Οκτωβρίου 2017, το εμβληματικό μυθιστόρημά του, «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

*Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού

Λίγα λόγια για το έργο:

Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 1974, καθώς το καρναβάλι έχει φτάσει στο απόγειό του, σε μια πόλη της Γερμανίας, μια νέα γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της για να πάει σε μια γιορτή. Τέσσερεις μέρες αργότερα, η γυναίκα αυτή παρουσιάζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα και ομολογεί ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν δημοσιογράφο.

Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μία νέα γυναίκα που ζει στη Δυτική Γερμανία, δουλεύει ως οικιακή βοηθός και δεν ασχολείται με την πολιτική. Γνωρίζει και ερωτεύεται σε ένα πάρτι έναν άντρα καταζητούμενο από την αστυνομία για υποθέσεις ληστείας και αδικημάτων που εμπλέκονται με την τρομοκρατία. Οι δυό τους περνούν τη νύχτα στο σπίτι της και όταν εκείνος φεύγει ξημερώματα, ξεκινά η καταδίωξη της Καταρίνα από τους κρατικούς μηχανισμούς και από τον Τύπο. Η προσωπική της ζωή γίνεται εξώφυλλο, η προσωπικότητά της ευτελίζεται και υφίσταται τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και του κράτους. Στο τέλος, όμως, θα πάρει την εκδίκηση της.

Ο Γερμανός Νομπελίστας Χάϊνριχ Μπελ στήνει ένα γαϊτανάκι βίας, μία σπουδή για την εξέλιξή της και το πού αυτή μπορεί να οδηγήσει (όπως άλλωστε σημειώνει και στον υπότιτλο του βιβλίου), μία παραβολή για τη χαμένη αθωότητα αλλά και μία στυγνότατη κοινωνική κριτική στα ανεξέλεγκτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο κιτρινισμό – η εφημερίδα η οποία ξεσκίζει στα εξώφυλλά της την τιμή της Καταρίνα Μπλουμ δεν είναι άλλη από την Bild, το διάσημο δεξιόστροφο ταμπλόιντ έντυπο της Γερμανίας.

«Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1975 (Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ και Μαργκαρέτε Φον Τρότα), ενώ έχουν παρουσιαστεί πολλές θεατρικές μεταφορές σε όλο το κόσμο.

Συντελεστές:

Κείμενο παράστασης: Όλος ο θίασος
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια : Διονύσης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης

Παίζουν:

Στέλλα Κρούσκα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κλεοπάτρα Τολόγκου και Μενέλαος Χαζαράκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 10 ευρώ
Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ

Προπώληση VIVA.GR :
https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/i-xameni-timi-tis-katarina-mploum/

Διάρκεια : 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, για τρίτη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017



«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 2015 και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο χρόνια. Εκτός της Αθήνας, παίχτηκε και σε 21 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στις 27 Οκτωβρίου 2017, θα παρουσιαστεί στη Πάφο της Κύπρου, στα πλαίσια τη πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Σειρά συζητήσεων:

Από την περσινή χρονιά, το «Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές αυτές προσκληθηκαν σημαντικά πρόσωπα της από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Ο κύκλος συζητήσεων θα συνεχιστεί και την εφετινή θεατρική σεζόν. Η λίστα των προσκεκλημένων είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ

Προπώληση VIVA.GR :
https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/

Διάρκεια : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης