Με περφόρμανς στο Λύκειο του Αριστοτέλη (29/8) και με μια ποιητική παράσταση για την ιστορική διαδρομή των μεταλλείων του Λαυρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λαυρίου (4/9) συμμετέχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Πρόκειται για τις δύο από τις τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιήσει το ΕΜΣΤ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟ, τηρώντας τους επιβεβλημένους κανόνες δημόσιας υγείας (απόσταση των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους, χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων).

Η πρώτη με τίτλο «Τα Ρούχα« είναι περφόρμανς θεάτρου/αρχαιολογίας σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Θέου, και αφορά στο ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών αγνύθων (πήλινα εξαρτήματα αργαλειών) η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.

Η παράσταση ξεκινά στο Λύκειο του Αριστοτέλη (29/8), ώρα 19.00 (διάρκεια 75 λεπτά).Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου :https://digitalculture.gov.gr/2020/07/ta-roucha-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/#eventora

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου (4/9) η παράσταση «LAURIUM» σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αργυρώς Χιώτη ξετυλίγει το νήμα της μοναδικής ιστορίας της πόλης, με αποσπάσματα από διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις από επιλεγμένα γεγονότα και στοχευμένες πληροφορίες, ρεμπέτικα και άλλα παλιά τραγούδια, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του τόπου σήμερα και της προσωπικής σύνδεσης του καθενός με αυτόν. Ένα ζωντανό σκηνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λαυρίου με όχημα τη μουσική, χαρακτηρίζουν την παράσταση οι συντελεστές της. Ώρα έναρξης 21.00 Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου.

Απαραίτητη η κράτηση:https://digitalculture.gov.gr/2020/07/laurium-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης