Ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός», έγινε βιβλίο, νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, ραδιοφωνική εκπομπή, τηλεοπτικό σίριαλ και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, να συγκινεί και να ψυχαγωγεί. Τώρα, ήρθε η στιγμή, η «Μαντάμ Σουσού», η θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, να γίνει συλλεκτικό λεύκωμα – ημερολόγιο για το 2018.

Η κόρη του αείμνηστου συγγραφέα, Μαρία Ψαθά και η εγγονή του Λένα Νίτσου, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφική «γέννηση» της ηρωίδας του, είχαν την έμπνευση να βάλουν τη σφραγίδα τους σε μια πρωτότυπη έκδοση, με τίτλο «Συλλεκτικό λεύκωμα – ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018». Σε αυτό φιλοξενείται η ιστορία της ακατάδεκτης και μεγαλομανούς ηρωίδας, αλλά και η εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέα για το πώς προσπάθησε ανεπιτυχώς να τη «ξεφορτωθεί» και να ησυχάσει από εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίασή του έγινε το βράδυ της Δευτέρας (18/12) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνθέτες και τραγουδιστές που έλαβαν μέρος στις θεατρικές ή τηλεοπτικές παρουσιάσεις της «ατίθασης» ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά έδωσαν το παρών μιλώντας για το «φαινόμενο Σουσού», σε ένα αφιέρωμα που περιελάμβανε ομιλίες αλλά και ζωντανή μουσική.

«Ο πατέρας μου έγραφε πολύ γρήγορα και τελείωνε τα έργα του μέσα σε ένα μήνα. Όμως δεν «έφευγαν» από εκείνον αν δεν περνούσε χρόνος. Τα διόρθωνε μέχρι τελευταία στιγμή. Θυμάμαι ξύπναγε νωρίς πρωί και τα διάβαζε δυνατά, καθώς τον ενδιέφερε η μουσικότητα κάθε ατάκας να δένει με την επόμενη» ανέφερε η Μαρία Ψαθά, ενώ σχετικά με την «Μαντάμ Σουσού» είπε πως είναι μία ηρωίδα που αναδείχτηκε μέσα από την αγάπη του κόσμου. «Όπου κι αν παίχτηκε ο κόσμος την αγκάλιασε και αυτό συνέβη γιατί ο πατέρας μου την προίκισε με δύο αρετές, με περηφάνια και αξιοπρέπεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Άλκης Κούρκουλος, πρωταγωνιστές στο εφετινό ανέβασμα της «Μαντάμ Σουσού» στο «Παλλάς», η Φωτεινή Μπαξεβάνη, «Σουσού» στο ΚΘΒΕ το 2011, ο Νίκος Γαλανός, αριστοκράτης Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο «Βρετάνια» το 1998 και ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παϊταζή, στην πρώτη παρουσίαση της ηρωίδας στην τηλεόραση το 1972 σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά, μίλησαν για τη «δική» τους Σουσού.

«Αν και είμαι πάρα πολύ κοντά στο γεγονός και δεν έχω την απόσταση του χρόνου που ίσως θα μου επέτρεπε να δω τα πράγματα πιο ολοκληρωμένα, μπορώ να πω ότι η Μαντάμ Σουσού είναι ο πιο ωραίος ρόλος που μου έχει δοθεί έως τώρα» παραδέχτηκε η Δήμητρα Παπαδοπούλου. «Είναι μία ηρωίδα διαχρονική, γι’ άλλωστε έχει τόσες πολλές αναγνώσεις. Κάθε γενιά τη βλέπει από τη δική της μεριά και της δίνει τη δική της. Ήταν πολλά τα ερεθίσματα αλλά και οι δυσκολίες που συνάντησα όταν ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το τόσο αστείο και συνάμα τραγικό πρόσωπο. Θέλαμε μία σύγχρονη ανάγνωση, κρατώντας παράλληλα τη μαγεία της ηρωίδας και μένοντας πιστοί στο πνεύμα του συγγραφέα. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη που ερμηνεύω αυτόν τον ρόλο, γιατί τη Σουσού, την κουβαλάμε όλοι μέσα μας, είναι ένα κομμάτι που επικαλούμαστε πάντα στα ζόρικα. Είναι μεγάλο καταφύγιο για όλους μας η ύπαρξή της».

Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε τη μουσική για το ανέβασμα της Σουσούς στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998, και ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 μίλησαν για τη «σπουδαία πένα» του Δημήτρη Ψαθά και για μία «κωμωδία που αντέχει στον χρόνο, μπαίνει στο ψαχνό και ακουμπάει στις παρυφές του Αριστοφάνη».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου. Η τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσού στο «Παλλάς» συνοδεία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, όπως το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε η Μαρίζα Ρίζου, αλλά και παλιότερα τραγούδια της Σουσούς που συνέθεσαν οι Διονύσης Τσακνής (1998) και Λεό Ραπίτης (1940).

Το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή. Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης