Την εφετινή σεζόν 2019 – 20 στον Πολυχώρο Vault παρουσιάζονται μια σειρά από σύγχρονα ελληνικά και ξένα έργα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από κοινωνικά δράματα, βιογραφίες, κωμωδίες μέχρι και ταινίες που μετατράπηκαν σε θεατρικά έργα.

Oι παραστάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway (Απρίλιος του 1979 – Ιούνιος του 1981, 916 παραστάσεις), το πολυβραβευμένο έργο του Bernard Pomerance «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», βασισμένο στη ζωή του Τζον Μέρρικ παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στον Πολυχώρο Vault.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Τζον Μέρρικ γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα που έζησε στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευσης για τις τέχνες και τα γράμματα.

Το έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία Tony, Drama Desk, Obie Awards και New York Drama Critics’ Circle ως το Καλύτερο Έργο της χρονιάς το 1979. Από τότε συνεχώς παρουσιάζεται στις θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, μιας κι ο ρόλος του Τζον Μέρρικ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποκριτικές προκλήσεις, με μερικούς πολύ σπουδαίους ηθοποιούς να έχουν αναμετρηθεί κατά καιρούς μαζί του (David Schofield, David Bowie, Mark Hamill, Bradley Cooper κ.α). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1980 από το θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του πάντα πρωτοποριακού καλλιτέχνη.

Παίζουν: Δημήτρης Καρατζιάς, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μαρία Καβουκίδη, Στέλιος Καλαϊτζής, Μιχάλης Καλιότσος, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Σοφία Ρούβα

Δείτε το τρέιλερ:

 

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Σημάδια Στην Ομίχλη (Bakersfield Mist) (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

 Η συναρπαστικά έξυπνη κωμωδία του βραβευμένου Aμερικανού συγγραφέα Stephen Sachs, «Σημάδια Στην Ομίχλη» (Bakersfield Mist), που ανέβηκε στο Duchess Theatre του Λονδίνου με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, με τη Ράνια Σχίζα και τον Δημήτρη Διακοσάββα.

Τι θα συμβεί όταν μια άνεργη μπαργούμαν κι ένας διάσημος εκτιμητής έργων τέχνης συναντιούνται ένα απόγευμα σε ένα σπίτι-κοντέινερ στο Bakersfield της Καλιφόρνια; Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η συγκινητική και ανατρεπτική κωμωδία του Στίβεν Σακς, θέτει ερωτήματα για τη φύση της τέχνης και τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τη συνάντηση δύο ταξικά διαφορετικών κόσμων. Ένα έργο γεμάτο ιδέες και συναισθήματα που αφήνουν σημάδια φωτεινά και ανεξίτηλα μέσα στην ομίχλη.

Η Μωντ Γκούντμαν (Ράνια Σχίζα), μια άνεργη μπαργούμαν ζει σε ένα trailer park στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Όταν αγοράζει για μερικά δολάρια από ένα μαγαζί με παλιά αντικείμενα έναν πίνακα ζωγραφικής, κανείς δεν πιστεύει ότι στα χέρια της μπορεί να βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Καλώντας από τη Νέα Υόρκη έναν από τους καλύτερους εκτιμητές έργων τέχνης στον κόσμο, τον Λάιονελ Πέρσυ (Δημήτρης Διακοσάββας), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει  τις αποκαλύψεις που θα φέρει στο φως η συνάντησή τους.

Παίζουν: Ράνια Σχίζα, Δημήτρης Διακοσάββας

Δείτε το τρέιλερ:

 

Kάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15, έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Oι Ηλίθιοι (IDIOTERNE) (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

«Οι Ηλίθιοι» (Idioterne) του Lars von Trier ανεβαίνουν στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ProvaT.O. Athens σε διασκευή – σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη.

Στους «Ηλίθιους» ο Trier καταθέτει ακόμη μια προκλητική ιστορία. Μια ομάδα καλλιεργημένων νεαρών αποφασίζει να αντιδράσει στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει οργανώνοντας ένα κοινόβιο “ηλιθίων”. Η βασική τους δραστηριότητα αποτελείται από παρεμβάσεις τους στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων, με στόχο τις ηθικές αρχές που διέπουν το δυτικό κόσμο. Οι Ηλίθιοι δημιουργούν χάος και αναρχία όπου και αν βρεθούν. Με τις πράξεις τους θα προκαλέσουν, θα σοκάρουν, θα ενοχλήσουν, θα γελοιοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Στην παράσταση οι ηλίθιοι θα έρθουν αντιμέτωποι πάνω στη σκηνή με τους «κανονικούς» ανθρώπους. Η συνύπαρξή τους είναι ένα πείραμα που δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές, την ανοχή μας στο διαφορετικό, τα όρια της εξτρεμιστικής δράσης και τους λόγους ύπαρξής της. Βάζουμε στο τραπέζι το ερώτημα: Ποιος είναι κανονικός και ποιος ηλίθιος;

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Παίζουν : Δημήτρης Δημάκης, Ελένη Θανάση, Ιωάννα Κεραυνού, Τάσος Κονταράτος, Δημήτρης Μαγκλάρας, Βίκυ Μαϊδάνογλου

Δείτε το τρέιλερ:

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15,  έως την Πέμπτη 28 Μαίου 2020

Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου

  Το αλληγορικό «σκοτεινό παραμύθι» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αντωνιάδη ανεβαίνει στην πιο σκοτεινή του εκδοχή στο VAULT

 Δύο φίλοι αποφασίζουν ένα βράδυ να δραπετεύσουν. Στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια λούνα πάρκ της πόλης, αρχίζουν το παιχνίδι. Σαν δύο ακροβάτες στο σκοινί του χρόνου, θυμούνται, εξομολογούνται και συγκρούονται! Ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι εξουσίας ξεκινά,όπου η βία,ο ερωτισμός,το σεξ,τα τραύματα,η μοναξιά,η επιθυμία, η ελπίδα και η ανάγκη για αγάπη, παίρνουν σάρκα και οστά! Τα δικά τους… Τι θα απομείνει ως το ξημέρωμα;

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Παίζουν: Πάρις Σκαρτσολιάς, Έυη Τσάφου

Δείτε το τρέιλερ:

 

Kάθε Σάββατο στις 18:15 και Κυριακή στις 21:00, έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κατόπιν Εορτής (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Γαλλοκαναδού σκηνοθέτη Τζόρνταν Τάναχιλ (Jordan Tannahill), «Κατόπιν Εορτής» παρουσιάζεται στην σκηνή του Θεάτρου VAULT από τον Θεατρικό Οργανισμό Πρώτες Ύλες σε σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα

Ένα  χρόνο  μετά την  τραγική  αυτοκτονία του  δεκαπεντάχρονου  Τζόελ, οι γονείς  του  καλούν  σε δείπνο τον  βασικό  πρωταγωνιστή του  συστηματικού εκφοβισμού του γιου τους  στο σχολείο  μαζί  με  τους  γονείς  του.

Το «εφιαλτικό» δείπνο  ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις γρήγορα όμως μέσα από τις ρωγμές στις πολιτισμένες συμπεριφορές ξεχύνονται όλες οι ενστικτώδεις παρορμήσεις κι ενώ η απόπειρα για συμφιλίωση περιλαμβάνεται στο «μενού», οι  αλληλοκατηγορίες η αποποίηση των ευθυνών και μια αβυσσαλέα ανάγκη για εκδίκηση είναι το «κυρίως» πιάτο.

Το «Κατόπιν Εορτής» του Τζόρνταν Τάναχιλ με ιδιαίτερη λεπτότητα και πικρό χιούμορ διαρρηγνύει το επικάλυμμα της σύγχρονης ηθικής αποκαλύπτοντας τον ταξικό ανταγωνισμό, την  υποκρισία και το τρομακτικό σκοτάδι του κόσμου των εφήβων στις μέρες του διαδικτυακού  πυρετού.

Παίζουν : Μαρία Μπρανίδου, Χρίστος Λύγκας,, Βούλα Πατελάκη, Γεράσιμος Μαύρος, Στέφανος Μαντζανάς Δούκας

Kάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15, έως την Κυριακή 31 Μαίου 2020

Τα Γραναζια(1η Πανελλήνια παρουσίαση)

«Τα Γρανάζια», του βραβευμένου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Raul Hernandez Garrido, διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Πολυχώρο Vault, από έναν 7μελή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαϊτζή, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, για 16 μόνο παραστάσεις.  Ένα έργο εκ πρώτης όψεως σκληρό και σκοτεινό που φωτίζει τις μύχιες σκέψεις και τα κίνητρα που οδηγούν στο έγκλημα, ξεδιπλώνοντας σταδιακά τις βαθύτερες αιτίες.
 
  «Τα Γρανάζια» ή ο πρωτότυπος τίτλος του έργου «Los Engranajes» πήρε το πρώτο βραβείο Lope De Vega το 1998. Έχει κάνει πρεμιέρα στην Μαδρίτη το 2000, όπως επίσης, στην Κόστα Ρίκα 2005, την Πολωνία 2010, USA 2010, Βραζιλία και Κολομβία 2010 και τέλος στο Περού 2012.

  Η Νίνα και ο Μιγκέλ δικάζονται για φόνο, κατηγορούμενοι ότι σκότωσαν, και έπειτα έφαγαν, τον συνάδελφο του Μιγκέλ, Σέρτζιο. «Τα Γρανάζια», (Los Engranajes), μάς ταξιδεύουν στο παρελθόν της Νίνα και μας φανερώνουν πώς η ζωή την μετέτρεψε σε θύμα και ταυτόχρονα σε θύτη. H εγκατάλειψη από την μητέρα της στην παιδική της ηλικία σε μοναστήρι, η σεξουαλικά ενεργή ζωή της ως έφηβη, η σχέση με τον εραστή της μητέρας της και μια εγκυμοσύνη που θα οδηγήσει στον εξαναγκασμό μιας παράνομης έκτρωσης θα την αφήσει ανίκανη να τεκνοποιήσει, ενώ ο γάμος με τον δεσποτικό και βίαιο Μιγκέλ, θα οδηγήσει στο ειδεχθές έγκλημα. Η ιστορία ξετυλίγεται σε μια σειρά από εξαρθρωμένες, κομματιασμένες και ωμές σκηνές.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Παίζουν: Εύα Αγραφιώτη, Φαίη Βέβη, Θεόφιλος Μανόλογλου, Νίκη Μαστροκάλου, Σοφία Ρούβα, Εύη Τσάφου, Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, έως την Τρίτη 26 Μαίου 2020

Μπομπονιέρα (ή Πώς Έλυσα τα Θέματα μου)

Το 2ο θεατρικό έργο του Βασίλη Τσιγκριστάρη, σε σκηνοθεσία Μάνου Κανναβού, είναι μία σύγχρονη ελληνική κωμωδία που με οδηγό το χιούμορ πραγματεύεται τα εμπόδια των ανθρώπων να διεκδικήσουν και να διατηρήσουν ερωτικές σχέσεις.

Η Χριστίνα σε μία κρίση πανικού εγκαταλείπει τη δεξίωση του γάμου της για να βρει καταφύγιο σε μία ταράτσα, την ακολουθεί ο καλύτερος της φίλος που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Εκεί συναντoύν έναν άγνωστο, ο οποίος δεν θέλει για κανέναν λόγο να τους αποκαλύψει γιατί βρίσκεται εκεί. Όταν ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής ο φόβος, η καχυποψία και η απόγνωσή τους θα αρχίσουν να αναδύονται.

Μέσα απο συμπτώσεις και αποκαλύψεις έρχονται αντιμέτωποι με κωμικοτραγικές καταστάσεις που θ΄αλλάξουν την πορεία της ζωής τους για πάντα. Μαζί θα εντοπίσουν και θα αναγνωρίσουν τους φόβους που τους καθιστούν ανίκανους ν’ αγαπήσουν, ν’ αγαπήθουν , να αισθανθούν ελέυθεροι και επιτυχημένοι. Ίσως αυτοί οι τρεις ασυνήθιστα διαφορετικοί άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί και τόσο τυχαία σε αυτή την ταράτσα…

Παίζουν: Κατερίνα Γεωργάκη, Τάσος Δέδες, Βασίλης Τσιγκριστάρης

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, έως την Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ανδρόγυνο (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

Η νέα παράσταση της Βίκυς Αδάμου και της Χριστίνας Σαμπανίκου είναι μια μαύρη κωμωδία, μια στερεοτυπική φάρσα με κουρασμένες λέξεις. Κάθε φορά εξελίσσεται και μεταμορφώνεται ανάλογα με την επίδραση του κοινού. Η Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου αποτελούν ένα δημιουργικό δίδυμο που το διαφορετικό βλέμμα και το καυστικό χιούμορ αποτελούν το κοινό σημείο αναφοράς τους τόσο στις κοινές όσο και στις ξεχωριστές καλλιτεχνικές τους δράσεις.

Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα επί σκηνής με τη βοήθεια δύο Στερεοτύπων που έχουν παραδώσει το σώμα τους και τον καταστροφικό τους έρωτα στην επιστήμη, αποκαλύπτει στο κοινό τα αποτελέσματα ερευνών και μελέτης επί σειρά ετών πάνω στο Αρσενικό και το Θηλυκό και τη μεταξύ τους σχέση. Επιχειρεί με τη βοήθεια του κοινού να δώσει απαντήσεις πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι ορίζεται ως Ανδρόγυνο; Είναι ο Γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και αν ναι, τι ήχο κάνουν; Μαρτυρίες ζευγαριών που έχουν απασχολήσει τους ειδικούς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στους θεατές σε μια προσπάθεια κατανόησης πριν προλάβουν να καταβροχθίσουν ο ένας τον άλλο.

Παίζουν : Χριστίνα Σαμπανίκου, Ελισσαίος Βλάχος, Βίκυ Αδάμου (σε διπλή διανομή με την) Αλίκη Αβδελοπούλου

Δείτε το τρέιλερ:

 

Κάθε Παρασκευή στις 21.15, έως την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ο Τόρνος

Η Θεατρική ομάδα Lorem Ipsum μετά το «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι» και την «Αλάσκα» ξαναχτυπά στον Πολυχώρο Vault με τη μαύρη κωμωδία «Ο τόρνος»

Λίγοι γνωρίζουν οτι ο τόρνος ευθύνεται για το 0.0002% των αυτοκτονιών παγκοσμίως και ότι είναι μόλις η 13.635η αιτία κατάθλιψης. Ακόμα λιγότεροι έχουν γνώση για τον θάνατο όχι ενός, ούτε δύο αλλά δεκατριών συνανθρώπων μας από αυτό το ύπουλο εργαλείο από το 400μΧ. μέχρι σήμερα.
Και όμως μια ένοχη αδιαφορία, ένα πέπλο συγκάλυψης σκεπάζει όλα αυτά τα χρόνια την αλήθεια, μια συνωμοσία διαχρονική που όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε γίνει μέρος της.

«Ο τόρνος», μια παράσταση που απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους, ένα έργο με γλώσσα σκληρή όσο και το θέμα που καταπιάνεται. Μια παράσταση που αφορά κυρίως χειριστές τόρνου και τα συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και οποιονδήποτε άλλο ανήσυχο πολίτη θέλει να ενημερωθεί για το τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός συνεργείου με τόρνο, φρέζα ή κάποιου αντίστοιχου μηχανήματος που με πρόσχημα την ευκολία που προσφέρει σε κάποιες καθημερινές εργασίες, καταστρέφει τους εργάτες, τις οικογένειές τους και κατ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία.

Παίζουν : Αντώνης Αντωνίου, Φίλιππος Λούβαρης, Φανή Παλιούρα, Άννα Γαβαλά.

Στον ρόλο του αφηγητή ο Ιωακείμ Κάσδαγλης.

Κάθε Παρασκευή στις 21.00, έως την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
https://vaulttheatre.gr
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
Προπώληση viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/   
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης