Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στους Δελφούς.
Εφέτος το θέμα εργασίας ήταν ο «Ιππόλυτος», και το εργαστήριο διηύθυνε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου, με τη συνεργασία των σταθερών συνεργατών της, της χορογράφου Πατρίσια Απέργη και του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Πούλιου.
Το Εργαστήριο που καθιέρωσε το Εθνικό Θέατρο με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιουργήθηκε, συντονίζεται και ενισχύεται οικονομικά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα, ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος, και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.
Οι είκοσι νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί που επιλέχθηκαν έπειτα από μια απαιτητική ακρόαση, δούλεψαν εντατικά για δύο εβδομάδες, από τις 16 έως τις 30 Ιουλίου, πάνω στο αρχαίο δράμα, σε νέους δρόμους προσέγγισής του και συσχέτισής του με το παρόν, επιχειρώντας την εξεύρεση ενός πρόσθετου καλλιτεχνικού εξοπλισμού.
Στη μελέτη του έργου (εισαγωγή στον κόσμο του έργου και του ποιητή, σχόλια, ιστορικά, δραματουργικά και φιλολογικά στοιχεία, ανάλυση των προσώπων, βασικοί θεματικοί άξονες και δραματουργικοί μοχλοί, κλπ.) συνέβαλε καθοριστικά με την παρουσία της για μία διάλεξη, η καθηγήτρια και διευθύντρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του New York University, Λιάνα Θεοδωράτου.
Οι διευθύνοντες του εργαστηρίου εστίασαν σε εντατικές ασκήσεις και δοκιμές πάνω στον ποιητικό λόγο, στο σώμα και στη λειτουργία του ηθοποιού, πάντοτε με κύριο άξονα το έργο. Την πρόοδο των εργασιών τους παρουσίασαν οι συμμετέχοντες την Κυριακή 29 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού.

Οι εργασίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο θέατρο Φρύνιχος και στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους ξενώνες και του οποίου διέμεναν.
Οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής: Μάνος Γαλάνης, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ελίνα Γιαννάκη, Ιωάννης Γιαραμαζίδης, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Αγάπη Ηλιάδου, Βασιλεία Κανάκη, Κατερίνα Κατάκη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αντώνης Κυριακάκης, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Ερμιόνη Μπαμπαϊτη, Γιώργος Νούσης, Χρύσα Πρίγγα, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Μάριος Σακκάς, Ελένη Σιάρρου, Βένια Σταματιάδη, Δημήτρης Φουρλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης