Δείτε τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό του Κινητήρα για το 2019-2020, που αποχαιρετά τη γειτονιά της οδού Ερεχθείου με πολλές εκδηλώσεις κι ένα opening/closing party.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Κινητήρας ξεκινά μια ελεύθερη, νομαδική καλλιτεχνική ζωή και ανακοινώνει τον Καλλιτεχνικό Προγραμαμτισμό του για τη σεζόν 2019-20. Η Αντιγόνη Γύρα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του Κινητήρα αναφέρει πως «Έχει φτάσει η στιγμή να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο μοντέλο καλλιτεχνικής ύπαρξης, το οποίο θα συνεχίσει να ενώνει καλλιτέχνες κι ερασιτέχνες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς, όμως, ο Κινητήρας να έχει μόνιμη και σταθερή βάση. Αυτήν τη σεζόν, θα συνεχίσουμε με θεματική ομπρέλα «Μετάβαση-Transition» μια ελεύθερη νομαδική καλλιτεχνική ζωή. Διανύοντας, άλλωστε, την τρίτη δεκαετία της ζωής μας στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας, έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό ήθος, το οποίο μας ενώνει, μας δίνει στόχο και δύναμη για να δρούμε ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι είτε στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου του Κινητήρα είτε ανεξάρτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως τα μέσα Οκτωβρίου αποχαιρετούμε το σπίτι και τη γειτονιά της Ερεχθείου με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις- που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου σ’ ένα opening/closing party- για να μοιραστούμε από κοντά τα νέα όνειρα και σχέδια της κινητήριας κοινότητας. Ο καλλιτεχνικός, κοινωνικός κι εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Κινητήρα θα συνεχίσει με νέες συνεργασίες, παραστάσεις, δράσεις, residencies σε διαφορετικούς χώρους της Αθήνας και όχι μόνο. Οι δράσεις μας, άλλωστε, έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με την κοινωνική αφύπνιση μέσω της τέχνης, εξερευνώντας ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, δημοκρατίας και οικολογίας. Στον Κινητήρα υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και δίνεται χώρος, για ν’ ακουστούν όλες οι φωνές.

Ήρθε η ώρα ο Κινητήρας ν’ ανοίξει τα φτερά του, να κάνει τη μετάβαση. Με βαθιά συγκίνηση, θέλω ν’ απευθύνω ένα τεράστιο, τρυφερό ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που στήριξαν μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης τα κινητήρια όνειρά μας. Σας θέλουμε στο πλευρό μας. Μείνετε συντονισμένες/οι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποχαιρετιστήριες δράσεις

Ντοκιμαντέρ «Flashback Project» του Ιάσονα Βενετσανόπουλου

Το ντοκιμαντέρ του εικαστικού Ιάσονα Βενετσανόπουλου «Flashback Project» παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή την Κυριακή 6/10 και μας ταξιδεύει στην ιστορία του Κινητήρα σε 30 μόλις λεπτά. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας και της προετοιμασίας του Flashback Project, μιας παράστασης για το 23ετές ταξίδι του Κινητήρα. Συνεργάτες απ’ το παρελθόν, βίντεο-προβολές, προσωπικές και συλλογικές μνήμες, και χορός, πολύς χορός. Η κάμερα ήταν πάντοτε εκεί, απαθανατίζοντας κάθε μαγική στιγμή του τότε και του τώρα.

Μέρα και ώρα: Κυριακή 6/10/2019 στις 21.00
Είσοδος: ελεύθερη (ελάχιστη συνεισφορά 10€). Κρατήσεις θέσεων: 2109248328 ή στο info@kinitiras.com
Διάρκεια: 30 λεπτά

Flashback Project

H ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση Flashback Project επιστρέφει στον Κινητήρα για δυο μόνο παραστάσεις. Εξερευνώντας έργα-σταθμούς στην πορεία του απ’ το 1996 έως σήμερα, η παράσταση Flashback Project, καρπός του ομότιτλου εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά στον Κινητήρα, είναι μια απόπειρα αποτίμησης και απολογισμού της 23ετούς πορείας μιας ομάδας, που φέρει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στην ταυτότητα του χορού στην Ελλάδα.

Άτομα με και χωρίς αναπηρία, ηλικίας 9 έως 64 χρόνων, προερχόμενα από διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, συμμετέχοντες στα μαθήματα (KIDitiras,  Ώριμη Ηλικία, Χοροθέατρο, Υποκριτική και Γυμναστική) του Κινητήρα, με την επιμέλεια και τον συντονισμό της Αντιγόνης Γύρα σε συνεργασία με την Κατερίνα Γεβετζή, συν-ταξίδεψαν για επτά μήνες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου ρεπερτορίου Flashback Project, στο παρελθόν του Κινητήρα μαζί με σημαντικούς ερμηνευτές, σταθερούς συντελεστές του.

«Πόρτες και Σύννεφα» (1996), «Οι χοροί του Φον Πολυστρόφ» (1997), «Η Πλεκτάνη» (1999), «Μόνοι» (2001), «Aνακύκλωση» (2003), «Lysistratas’ cry» (2004), «Life Style Drug» (2009), «Aγάπη Αγαύη» (2010), «To Δικό μου Ψάρι» (2014) και πολλά ακόμη έργα του Κινητήρα, σε μια παράσταση που θα αναβιώσει τις τότε χορογραφίες και μαζί προσωπικές και συλλογικές μνήμες. Το Flashback Project “ντύνεται” με τα ηχητικά τοπία και τα κοστούμια του παρελθόντος σε νέες patchwork εκδοχές, κι επιχειρεί να συνδέσει τις προηγούμενες με τις επόμενες γενιές.

Επιθυμώντας να μετριάσει τον φόβο και να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις που κρύβει το γοητευτικά αβέβαιο μέλλον, θ’ αντλήσει δύναμη απ’ τα λάθη και τα κατορθώματα του τότε και θ’ αποκαλύψει άλλοτε τη χαρά και άλλοτε τον πόνο ενός ταξιδιού που μετρά δυο δεκαετίες. Αλλά δε θα σταματήσει εκεί. Γιατί το ταξίδι φέρει τη σημερινή προσωπική υπογραφή όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων στο Flashback Project και όσων οραματίζονται τα επόμενα.

Συντονισμός/Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα
Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Γεβετζή
Επιμέλεια κοστουμιών: Βίκυ Αδάμου
Δραματουργική επιμέλεια: Άννα Τσίχλη
Επιμέλεια μουσικής: Ορέστης Τάνης
Αρχειακή καταγραφή/ Βίντεο: Ιάσονας Βενετσανόπουλος
Συμμετέχουν: Ελένη Γύρα, Αριστοτέλης-Γιώργος Ζώγας, Νίκη Κόκκαλη, Ευρυδίκη Κραββαρίτη, Άννα Κωνσταντίνου, Μαρία Μαϊστρέλλο, Λυδία Μαχαίρα, Νατάσσα Μωράκη, Νάντια Ντορλή, Μάιρα Πάγκαλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Παναγιώτης Παύλου, Δημήτρης Ροϊνιώτης.

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Σάββατο 12 & Κυριακή 13/10/2019 στις 21.30

Είσοδος: ελεύθερη (ελάχιστη συνεισφορά 10€). Κρατήσεις θέσεων: 2109248328 ή στο info@kinitiras.com

Διάρκεια: 50 λεπτά

Opening/Closing party στον Κινητήρα

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, το Καλλιτεχνικό Δίκτυο του Κινητήρα, μετά από 11 χρόνια, αποχαιρετά το πρώτο του σπίτι μ’ ένα  Opening/Closing party παρέα με όλη του την οικογένεια, δηλαδή όλους όσοι τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, με πολύ χορό, εκπλήξεις και νέα σχέδια.

Μέρα και ώρα: Δευτέρα 14/10 στις 18.30 (άφιξη με live μουσική και λικέρ)
19.00: αποτίμηση των 11 χρόνων του στούντιο και σχέδια για το μέλλον
Απ’ τις 20.00 και μετά, φαγητό κρασί και πολύς χορός
Κρατήσεις θέσεων: έως 10/10 στο 2109248328 ή στο info@kinitiras.com
Γραφιστική επιμέλεια: Σοφία Αποστολοπούλου

Εκ Πληξη, Θάρρος ή Αλήθεια – Β’ Βαθμια Εκπαίδευση 2019-20

Το πρόγραμμα Θάρρος ή Αλήθεια είναι ένα συμμετοχικό πρόγραμμα χορού για τη Β’ Βάθμια εκπαίδευση, μέρος της δράσης Εκ Πληξη του Κινητήρα, που στόχο έχει να φέρει τον χορό και τη μη λεκτική επικοινωνία μέσα στο σχολείο. Το θέμα του προγράμματος είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για τις εξαρτήσεις, μέσα απ’ την τέχνη του χορού. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, απ’ το οποίο επιχορηγείται, και υποστηρίζεται συμβουλευτικά απ’ το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

Το Θάρρος ή Αλήθεια αποτελείται από οκτώ συναντήσεις στο σχολείο, εκ των οποίων οι επτά πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος, ενώ η όγδοη σε  απογευματινή ώρα, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή και οι γονείς των μαθητών.

Σχεδιασμός δράσης: Αντιγόνη Γύρα, Πολένα Κόλια Πέτερσεν
Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, Ιωάννα Καμπυλαυκά και η ομάδα
Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Παπαδάκη
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Peter Hussey
Χορεύουν: Ανθή Θεοφιλίδου, Ευγενία Σιγαλού, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Κωνσταντίνος Κατσιούδας, Νίκος Καλυβάς

Residencies/In Progress Feedback Festival

Ο θεσμός των residencies θα συνεχιστεί φέτος ακόμη πιο δυναμικά, σε συνεργασία με φορείς απ’ την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε διοργάνωση ανταλλακτικών residencies για ξένους καλλιτέχνες αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες απ’ το δίκτυο του Κινητήρα, που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Τα residencies τις φετινής χρονιά θα έχουν τίτλο «μετάβαση», εμπλέκοντας την ευρύτερη κοινότητα επαγγελματιών κι ερασιτεχνών του Κινητήρα. Μέρος των αποτελεσμάτων των residencies θα παρουσιαστούν στο In Progress Feedback Festival 2020.

Αναλυτικά νέα και προθεσμίες υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συνέργειες
Erasmus+

Οι νέοι παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κινητήρα. Συνεχίζεται η συνεργασία με το Kildare Youth Theatre από την Ιρλανδία, τον οργανισμό On&Off απ’ την Ισπανία και τη Σχολή Θεάτρου “Δήλος”- Δήμητρας Χατούπη. Τα προγράμματα αφορούν ανθρώπους από 16 έως 25 χρονών, όπου μέσα από τις παραστατικές τέχνες ευαισθητοποιούνται για θέματα ομοφοβίας, κοινωνικού ρατσιμού, προσφυγικά ζητήματα κ.ά.

Συρανό Ντε Μπερζεράκ

Από 29/9

Η Αντιγόνη Γύρα συνεργάζεται ξανά με τον αγαπημένο σκηνοθέτη και σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά, αυτή τη φορά στο αριστούργημα του Edmond Rostand “Συρανό ντε Μπερζεράκ”, στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα. Ένα απ’ τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ζωντανεύει με τρόπο μαγικό στην ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets, σε απόδοση– προσαρμογή της Χαράς Γιαννακοπούλου και δυο χορευτές απ’ την ομάδα “Κινητήρας Χοροθέαμα”, την Κατερίνα Γεβετζή και τον Ναπολέοντα Μανάτο.
Athens Culture Net – Ντοκιμαντέρ ΚΙΝ.Ω

4/10

Ο Κινητήρας, συνεργαζόμενος, πλέον, φορέας του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net συμμετέχει την Παρασκευή 4/10 στις 18.00 στη Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net με το ντοκιμαντέρ ΚΙΝ.Ω. της χορογράφου και κινηματογραφίστριας Χρυσάνθης Μπαδέκα. Για δεύτερη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων με τα Μέλη και τους Συνεργαζόμενους Φορείς του, διοργανώνουν μία νύχτα γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην πορεία της χρονιάς, ο Κινητήρας θα συμμετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις του Δικτύου.

Μαθήματα και Κλειστές Ομάδες

Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της ταυτότητας του Κινητήρα, τα μαθήματα για τη φετινή σεζόν είναι τα εξής:

1.    Τα μαθήματα Kiditiras θα στεγαστούν σε νέο χώρο της Media del Arte στην περιοχή του Βοτανικού

2.    Τα μαθήματα Κινητήρας Χοροθέατρο (ΧΘ), Κινητήρας Ώριμη Ηλικία (Ω), Κινητήρας Υποκριτική (Υ), θα  μετουσιωθούν αντίστοιχα σε τρεις ομάδες από μαθητές- μέλη, για τουλάχιστον έναν χρόνο, του Κινητήρα. Μαζί θα δουλέψουμε εντατικά και το αποτέλεσμα της δουλειάς θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2020 σε θέατρο της Αθήνας.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης