Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Εμείς στις Μορφές Έκφρασης δύο πράγματα δεν θέλουμε να κάνουμε και δεν τα κάνουμε: να συνεχίσουμε το βαρετό πρόγραμμα των σχολείων και να μετατρέψουμε το camp  μας σε baby parking. Αντίθετα θέλουμε μέσα από το καλλιτεχνικό μας και εν γένει δημιουργικό μας πρόγραμμα να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία ανάπτυξης της επικοινωνίας, της φαντασίας, της αισθητικής και της συνεργασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο Θωμάς Κινδύνης με αφορμή το 6o Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp από τις Μορφές Έκφρασης, το οποίο ξεκινά στις 17 Ιουνίου στον Βοτανικό κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσίασε με επιτυχία για τρίτη χρονιά, το έργο του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» και τώρα ετοιμάζει το Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp, το οποίο μετράει ήδη έξι χρόνια και αποτελεί έργο ζωής για τον ταλαντούχο ηθοποιό. «…Το παιδί είναι προτεραιότητά μας γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για το μέλλον πρέπει να φροντίζουμε να δίνουμε στα παιδιά το καλύτερο που έχουμε, τη γνώση μας, την αγάπη μας και την υποστήριξη μας» επεσήμανε ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ο οποίος αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη σεζόν με το έργο «Το όνειρο ενός γελοίου». Πού οφείλεται η επιτυχία της συγκεκριμένης  παράστασης; Ποια είναι τα στοιχεία του έργου που έγιναν αιτία να ακολουθήσει ο κόσμος και να αγαπήσει το «Όνειρο ενός γελοίου»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι η τρίτη σεζόν του έργου του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου», ολοκληρώθηκε με συγκινητική επιτυχία θα έλεγα όχι μόνο για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, αλλά και για τα ενθουσιαστικά τους σχόλια. Πιστεύω πως η τόσο μεγάλη επιτυχία οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στο υπέροχο έργο και στο μήνυμα του Ντοστογιέφσκι, ένα μήνυμα γεμάτο αγάπη και απέραντη στοργή για τον άνθρωπο, στην εμπνευσμένη σκηνοθεσία της κ. Άννας Σεβαστής Τζίμα και τέλος στο μεγάλο πάθος και λατρεία στο έργο του ερμηνευτή. Αν κρίνω από τα σχόλια που έγραψαν οι θεατές μετά το πέρας της παράστασης τότε θα πω απερίφραστα από το δόσιμο και την εκφραστική δεξιότητα του ερμηνευτή. Αυτά κατά πλειοψηφία, ακολουθεί το συγκλονιστικό μήνυμα του έργου που μέσα σε μια ώρα δίνει με γλαφυρό τρόπο την ιστορία και την πορεία της ανθρώπινης ζωής περιγράφει τον παράδεισο και την κόλαση που καταντήσαμε τη ζωή μας και πως η μόνη σωτηρία είναι η αγάπη.

Θα συνεχιστεί «Το όνειρο ενός γελοίου» για τέταρτη σεζόν;

Με τέτοια επιτυχία το σκέφτομαι σοβαρά για μια τέταρτη σεζόν από τον Οκτώβριο του 2019. Επιπλέον αυτό που με δένει με αυτό το έργο, και που ήταν και ο αρχικός λόγος που ανέβηκε, είναι η ταραχώδης και ασυμβίβαστη αφυπνιστική διάθεση του συγγραφέα, που αποτελεί και τον παλμό της όλης πλοκής. Η φύση μου, τα πιστεύω μου αλλά και η ως τώρα καλλιτεχνική μου υπογραφή, με βρίσκουν απόλυτα ταυτισμένο με τον ίδιο τον σκοπό του «Ονείρου … αυτού του γελοίου ανθρώπου» Ναι, είμαι κι εγώ ένας τέτοιος γελοίος…

Πείτε μας λίγα λόγια για την παιδική σκηνή και για τις παραστάσεις που ξεχώρισαν εφέτος.

Η παιδική σκηνή ξεκίνησε το 2004, με ένα έργο με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον την εποχή εκείνη, το «Παρέα με τ’ άστρα στης μουσικής τα κάστρα», συνέδεε άμεσα το θέατρο με τη μουσική και ιδιαίτερα με το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του Carl Orff, ηθοποιοί και μουσικοί σε συνεχόμενη σκηνική διάδραση. Μεγάλο σταθμό επίσης υπήρξε το 2008 η παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος», λίγο αργότερα «Το παιδί και το κουδουνάκι». Ενώ εφέτος ξεχώρισαν η βρεφική παράσταση «Κού-Κου! Μια βόλτα στο δάσος» που από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα ήταν sold out και το τελευταίο μας απόκτημα το Ιρλανδέζικο παραμύθι «Η χύτρα με το Χρυσάφι» που πραγματικά έχει να προσφέρει μια νέα πρόταση στο παιδικό κοινό.
Για τη νέα σεζόν ετοιμάζουμε ένα νέο πρόγραμμα για βρέφη, παιδιά και εφήβους, στο οποίο φυσικά θα περιλαμβάνεται «Η χύτρα με το Χρυσάφι» αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις εμπνευσμένες από μύθους αλλά και θέματα που αφορούν το παιδί και τον έφηβο του σήμερα.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία;

Το παιδί έχει το χάρισμα να είναι ανοιχτό, ειλικρινές και με μια απεριόριστη διάθεση για παιχνίδι. Ερχόμενο σε επαφή με την Τέχνη που κατ’ εξοχήν είναι παιχνίδι, διευρύνεται η φαντασία του και η επικοινωνιακή του διάθεση. Οπότε είναι σημαντικό για την εύρυθμη ανάπτυξή του.

Μιλήστε μας για το 6o Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp από τις Μορφές Έκφρασης καθώς και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εφέτος και πότε ξεκινάει.

Το Καλλιτεχνικό μας Camp ξεκινάει τον Ιούνιο στις 17 και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου. Μετά συνεχίζεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Κάθε εβδομάδα με τα παιδιά εξερευνούμε διάφορες θεματικές ενότητες, αυτό είναι το θέμα είναι που θα μας απασχολεί κάθε μέρα, και μέσα από τις τέχνες και το παιχνίδι θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Τα θέματα που θα προσεγγίσουμε εφέτος είναι: Επικοινωνία και Έκφραση, Αρχαίοι Μύθοι, Πολιτισμοί του κόσμου, Θεραπευτικά Βότανα, Αξίες και Αρετές, Παραμύθια από την αρχή, Εξερευνητές της γνώσης.

Κάθε μέρα τα παιδιά συμμετέχουν σε διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια: Θέατρο, Μουσική με βάση το σύστημα Orff, Κίνηση, Χορός, Τραγούδι, Ζωγραφική, Κατασκευές μουσικών οργάνων, Κατασκευή μάσκας, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Γλυπτική, κ.α. Όπου με βάση πάντα το παιχνίδι θα ανακαλύψουν τα προσωπικά τους ταλέντα αλλά το πιο σημαντικό θα μοιραστούν με άλλους τη χαρά της δημιουργίας.

Το Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp μετράει ήδη έξι χρόνια. Θα λέγατε ότι αποτελεί έργο ζωής camp για σας;

Δεν είναι η μόνη δραστηριότητα μας που αποτελεί έργο ζωής. Ασχολούμαστε με πολλά τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Όμως το παιδί είναι προτεραιότητά μας γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για το μέλλον πρέπει να φροντίζουμε να δίνουμε στα παιδιά το καλύτερο που έχουμε, τη γνώση μας, την αγάπη μας και την υποστήριξη μας.

Τι προσφέρει το καλλιτεχνικό camp στα παιδιά;

Εμείς στις Μορφές Έκφρασης δύο πράγματα δε θέλουμε να κάνουμε και δεν τα κάνουμε: να συνεχίσουμε το βαρετό πρόγραμμα των σχολείων και να μετατρέψουμε το camp  μας σε baby parking. Αντίθετα θέλουμε μέσα από το καλλιτεχνικό μας και εν γένει δημιουργικό μας πρόγραμμα να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία ανάπτυξης της επικοινωνίας, της φαντασίας, της αισθητικής και της συνεργασίας.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να δημιουργήσω όλο και περισσότερες ομάδες νέων καλλιτεχνών που να μπορώ να τους μεταλαμπαδεύσω όχι μόνο γνώσεις για την Τέχνη αλλά και για τη ζωή τους. Η τέχνη για εμένα αποτελεί ένα μέσο για να μπορώ να προσφέρω στην κοινότητα την ευκαιρία να οραματιστεί εκ νέου τον εαυτό της.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο και πραγματικά όνειρο για μένα θα ήταν η ίδρυση της Ακαδημίας Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, μια ερευνητική ακαδημία που θα είχε ως σκοπό την ανάδειξη  της πνευματικότητας και την αισθητική αναδόμηση των αρχαίων αυτών κειμένων. Η συμμετοχή της κοινότητας και η μεταλαμπάδευση του πολιτισμού σε κάθε έναν από εμάς αποτελεί φυσικό δικαίωμα του κάθε πολίτη και οφείλουμε, κατά τη γνώμη μου, να είμαστε ικανοί και διαθέσιμοι να του το προσφέρουμε.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και η ευκαιρία για τον κάθε έναν να μπορεί να γευτεί τη γοητευτική αναζήτηση της ζωής μέσα από τις Τέχνες που θα τον κάνει να αναπτύξει το καλλιτεχνικό του κριτήριο άρα και την έννοια του ευ-ζην, είναι απίστευτα σημαντική στην εποχή μας. Η τέχνη μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον εαυτό τους αλλά και την ύπαρξη της κοινότητας. Έτσι εφέτος οι Μορφές Έκφρασης ετοιμάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυποίκιλο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, θα δουλέψουμε με ανθρώπους από κάθε χώρο, με ένα κοινό συνδετικό κρίκο την αγάπη μας για τη ζωή.   

Δείτε επίσης: 6o Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp από τις Μορφές Έκφρασης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης