O 75χρονος θρύλος του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας, ηθοποιός, φιλόσοφος κι ακτιβιστής, ο οποίος έχει φυλακιστεί για τις πεποιθήσεις του, Ντεμπέμπε Εσέτου, ενθουσίασε το κοινό ενσαρκώνοντας τον Σωκράτη, σε μια εξαιρετική παράσταση στο Ηρώδειο.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, μετά από μια πρωτοβουλία του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και μόνιμου αντιπρόσωπου στην Αφρικανική Ένωση, Νικολάου Χ. Πατακιά, η παράσταση Bado Egir («Barefoot in Athens») ήρθε στο Ηρώδειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντεμπέμπε Εσέτου τον τελευταίο χρόνο υποδύεται τον Σωκράτη, στο Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας. Ο διεθνούς φήμης Αιθίοπας ηθοποιός και πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Ηθοποιών είχε δηλώσει ότι ενσαρκώνοντας τον Σωκράτη στην Αθήνα, εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής και θεωρεί την εμφάνισή του στο Ηρώδειο το πανηγυρικό κύκνειο άσμα της καριέρας του.

Το βράδυ της Δευτέρας 1ης Οκτωβρίου, ο κόσμος παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που έκαναν αμφιλεγόμενο το αν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση ή όχι, ήρθε τελικά στο Ηρώδειο, ενώ τουλάχιστον το 1/3 του Αρχαίου Θεάτρου είχε γεμίσει με συμπατριώτες των ηθοποιών, που για πρώτη φορά θα είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά τους καλύτερους ηθοποιούς της χώρας τους και φυσικά τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Ντεμπέμπε Εσέτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο που παρουσιάστηκε στα αμχαρικά (επίσημη αιθιοπική γλώσσα) βασίζεται στα τρία έργα του Πλάτωνα: τους διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» και στην «Απολογία του Σωκράτη», ενώ το έργο αποτελεί μετάφραση και διασκευή του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens» – Socrates’ Life» που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πίτερ Ουστίνοφ τη δεκαετία του 1960.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης