Στα χέρια της ηθοποιού, σκηνοθέτη και ενδυματολόγου Ελένης Καραμούζη περνά το ιστορικό, εναλλακτικό, πρωτοπόρο και πειραματικό θέατρο της Πάτρας «Λιθογραφείον» από τη νέα σεζόν.

Πιστό στη βιομηχανική αισθητική του χώρου που καταργεί τα όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας και με διάθεση εξωστρέφειας και συνεργασίας, το θέατρο «Λιθογραφείον» μετεξελίσσεται σε έναν ανοιχτό πολυχώρο τέχνης. Με σύγχρονη ματιά, στίγμα νεανικό και σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινότητα, την Αθήνα, την Ελλάδα και υπόλοιπο τον κόσμο. Εκεί οπού το τοπικό γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο γίνεται προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω την αίσθηση ότι θα ήθελα η απάντηση μου να εστιάσει στα συγκυριακά αίτια πιο πολύ από τα ευκαιριακά. Δεν ήταν ακριβώς απόφαση, αλλά μάλλον η χρονική στιγμή που ήμουν έτοιμη να προσφέρω με τις δικές μου δυνάμεις στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και η φιλοδοξία μου στη διαιώνιση αυτής της αύρας ήταν καταλυτική. Ένα κάπως πιο νεανικό όνειρο που τώρα με περισσότερη διάθεση έκφρασης και δημιουργίας, η οποία ευελπιστώ να συμπράξει και να ανακατευθεί με εκείνη των συμπολιτών μου και όχι μόνο και το αποτέλεσμα να μας εκπλήξει. Το πεδίο των ιδεών και των συνεργασιών ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρόκληση για οποιοδήποτε νέο άνθρωπο με όρεξη και όνειρα. Ευελπιστώ και αναμένω. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη-ιδρυτή του λιθογραφείου Φανή Δίπλα που με εμπιστεύτηκε και με στηρίζει, καθώς και τις Πέπη Παπαδοπούλου, Γεωργία Καλογεράτου, Λίνα Ζαχαροπούλου , Άννα Ζιάκκα που είναι μαζί μου, μοιράζοντας κοινές ιδέες, κόπο και όνειρα» αναφέρει η ηθοποιός Ελένη Καραμούζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετακλήσεις και νέες παραγωγές, παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις, σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο για εφήβους και παιδιά, συναυλίες και εγκαταστάσεις, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που συνθέτουν το μωσαϊκό εκδηλώσεων της νέας εποχής, σε συνδυασμό με τη χρήση του φουαγιέ, το οποίο θα μένει πάντα ανοιχτό λειτουργώντας ως αναγνωστήριο–ησυχαστήριο και προσφέροντας καφέ, κρασί και σνακ.

Μαρία Αιγινίτου, Ιώ Βουλγαράκη, Φάνης Δίπλας, Μανώλης Δούνιας, Ηλίας Κουνέλας, Χριστίνα Μαξούρη, Δημήτρης Μπογδάνος, Άντζελα Μπρούσκου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βάλια Παπαχρήστου, Μαρία Πρωτοπαπά, Παναγιώτης Φαφούτης, Θανάσης Χαλκιάς και Χάρης Χαραλάμπους είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των καλλιτεχνών που πρόκειται να δημιουργήσουν στους χώρους του θεάτρου την ερχόμενη σεζόν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θεάτρου για τη σεζόν 2018 – 2019 θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου με ένα ανοιχτό πάρτι στους χώρους του «Λιθογραφείου», στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι.



H ιστορία του κτηρίου

Το «Θέατρο Λιθογραφείον» βρίσκεται σήμερα στον αριθμό 172Β της οδού Μαιζώνος στην Πάτρα, σε ένα κτήριο-υπόδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, κατέχοντας ξεχωριστή θέση στη μεγάλη ιστορία του αστικoύ τοπίου της περιοχής. Κατασκευάστηκε το 1939, για να στεγάσει έως και το 1975, τις τυπογραφικές ανάγκες του περίφημου «Τυπογραφείου της οικογένειας Διακίδη», ιδιοκτησία του ξακουστού ευεργέτη, λιθογράφου και ολυμπιονίκη της Μεσολυμπιάδας της Αθήνας το 1906 στο άλμα εις ύψος, Θεμιστοκλή Διακίδη. Ο χώρος μετατράπηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή το 2000 από την θεατρική ομάδα «Βιομηχανική» του Φάνη Δίπλα.



Λίγα λόγια για την Ελένη Καραμούζη

Η Ελένη Καραμούζη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος. Απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Νέο Ελληνικό θέατρο» του Γιώργου Αρμένη και της Δραματικής Σχολής «Φωτιάδη», με μουσικές σπουδές στο πιάνο και τη θεωρία της μουσικής στο «Πατραϊκό Ωδείο», αλλά και στον κλασικό και σύγχρονο χορό στην «Ακαδημία χορού». Ως υπεύθυνη παραγωγής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος έχει εργαστεί σε τρία θέατρα στην Πάτρα: Θέατρο Act, Γραμμές Τέχνης και ΔηΠεθε Πάτρας. Τα τελευταία 8 χρόνια διδάσκει θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους, πραγματοποιώντας παράλληλα σεμινάρια θεάτρου για ενήλικες. Έχει σχεδιάσει 4 συλλογές ρούχων. Έχει διδαχθεί θέατρο από τους Μίρκα Γιεμεντζάκη, Δημήτρη Καταλειφό, Υβόννη Μαλτέζου, Άντζελα Μπρούσκου και Αμάλια Μπένετ, ενώ Ιούνιο του 2014 βρέθηκε στη Βενετία για το πενθήμερο σεμινάριο της Accademia Teatrale Veneta πάνω στην Commedia dell’Arte. Τη σεζόν 2017-2018 διετέλεσε υπεύθυνη-καθηγήτρια στο Τμήμα θεάτρου του Πατραϊκού Ωδείου. Τον Μάιο του 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση-διαχείριση του θεάτρου «Λιθογραφείον».

Θέατρο Λιθογραφείον
Μαιζώνος 172Β, Πάτρα | Τηλέφωνο 261 032 8394

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης