Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια του έργου με τίτλο «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», που ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό θεατρικό σίκουελ, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου και αφηγείται τη συνέχεια της ζωής των ηρώων της πρώτης παράστασης, οι οποίοι επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή και διατήρηση της ελληνικής Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, υλοποιεί ξανά μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική (πρωτότυπη σύνθεση από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη), πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και βιντεοπροβολές, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνει η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας «Αντιγόνη», με τον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Το έργο γράφτηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων. «Η τεράστια επιτυχία του έργου ‘Σμύρνη μου αγαπημένη’, μ’ έφερε πολύ κοντά στους Μικρασιάτες και σ’ όλους τους απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις που δεχτήκαμε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος την ίδια την παράσταση, αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης που ένιωσαν μέσα από αυτήν. Δική τους ιδέα και απαίτηση ήταν να γράψω τη συνέχεια. Όλοι με ρώταγαν τι έγινε στην συνέχεια η Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω την συνέχεια, που θα είναι το πρώτο σίκουελ στο ελληνικό θέατρο, καθώς στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που θα συγκινήσει περισσότερο κι από την ‘Σμύρνη'”» αναφέρει η Μιμή Ντενίση στο σκηνοθετικό της σημείωμα.

Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας Μπαλτατζή και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Με φόντο την πολιτική κατάσταση της εποχής, μέσα από προσωπικές ιστορίες και τη μουσική (από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ), αναδεικνύονται οι αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παράσταση συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Μιμή Ντενίση, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Δήμητρα Σιγάλα, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Αντιγόνη Ψυχράμη. Ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη.

Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 50 ευρώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης