Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί την παραγωγή «Ερωτευμένα Άλογα» της ομάδας «Εν δυνάμει», στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» από τις 19 έως τις 27 Μαΐου.

Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο έρωτας είναι καπνός φτιαγμένος από ύλη αναστεναγμών» Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Τα Ερωτευμένα Άλογα, η νέα παραγωγή της ομάδας «Εν δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, επιχειρεί, μετά από πολύμηνη έρευνα, να καταγράψει την πορεία ενός «…αχ!», ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την “αναπηρία”, που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που σαν καλπασμός ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το άλογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή. Μια παράσταση που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ερωτευμένα Άλογα αποτελούν το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το κανονικό», που προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος. Το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ο άνθρωπος» ανεμιστήρας ή «Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», μια παραγωγή των «Εν δυνάμει», παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και στο Φεστιβάλ Αθηνών (2015) ενώ το δεύτερο, Το «Άλλο» σπίτι, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπως και στα 51α Δημήτρια.

Και οι τρεις παραγωγές ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου. Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν δυνάμει» εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι κανονικό είναι άλλο»; και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».

Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών για αυτό που ονομάζουμε έρωτα.

* Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού. Η παράσταση είναι προσβάσιμη σε μη ακούοντες μέσω προβολής ελληνικών υπέρτιτλων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Έρευνα & Συγγραφή Κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & ομάδα «Εν δυνάμει»
Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά & Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Συνεργάτης – σκηνογράφος: Richard Anthony
Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης
Χορογραφία & Διδασκαλία Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Συνεργάτης: Βιτόρια Κωτσάλου
Οπτικό Περιβάλλον & Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Διεύθυνση Φωτογραφίας Βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος
Σχεδιασμός Ήχου & Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος
Οργάνωση Παραγωγής: Φωτεινή Τσακίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου
Ειδικές Σκηνογραφικές & Ενδυματολογικές Κατασκευές: Μάριος-Λέανδρος Μπαστέας
Κομμώσεις -Μακιγιάζ: Άλκηστη Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες Παράστασης: Δημήτρης Χονδροπήδας

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Νοεμή Βασιλειάδου, Χρύσα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελία Κεφάλα, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Θεανώ Κόντα, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Αργύρης Πνευματικός, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, Νεφέλη Τσίντζου, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Σάββατο 19/5, Τετάρτη 23/5, Πέμπτη 24/5, Παρασκευή 25/5, Σάββατο 26/5, στις 21.00
Κυριακή 20/5 & Κυριακή 27/5, στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 €
Μειωμένο (Φοιτητικό, Ομαδικό, Άνω των 65, Πολυτέκνων): 8 €
Ανέργων, ατέλειες: 5 €
ΑΜΕΑ: Δωρεάν

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ| Τ. 2315 200 200
www.ticketmaster.gr
Καταστήματα Γερμανός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης