Τη θεατρική μεταφορά του παιδικού βιβλίου «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό», παρουσιάζει στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (Ερμού 148) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28/9, το Σάββατο 29/9 και την Κυριακή 30/9 (ώρες 18:00-19:00), από μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Αποστόλη Ψαρρού, στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σημειώνεται, δε, ότι η παράσταση στις 30/9 θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων», του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012/Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά), σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, η θεατρική δράση μάς μεταφέρει στο ιστορικό κέντρο της κλασικής Αθήνας.

Με αφετηρία την ανασκαφή ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού (1995), από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, καθώς και την ανασύσταση ενός καλοδιατηρημένου παιδικού κρανίου από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία για ένα κορίτσι που χάθηκε κατά τη διάρκεια του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Μύρτιδα.

Η σύντομη ζωή της Μύρτιδας άρχισε με αγάπη, παιχνίδια και ανεμελιά αλλά έληξε βίαια, και μάλιστα σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων. Η παράσταση επιδιώκει να αναδείξει την τρυφερή ιστορία του βιβλίου, καθώς και το διαχρονικό μήνυμα για την αξία της ειρηνικής ζωής, μέσα από τη ματιά ενός παιδιού. Η σκηνική δράση αναπτύσσεται στο φυσικό φως, σε άμεση επαφή με το αρχαιολογικό τοπίο, και ειδικότερα με το αθηναϊκό τοπόσημο του Κεραμεικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετέχουν οι Τιτίκα Ασλανίδου, Γιώργος Βενάρδος, Μαρία Δασκαλάκη, Νίκος Καλαντζής, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Φένια Μαυρομάτη, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Αναστασία Τσιάκου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για κοινό. Ώρα προσέλευσης: 17:30-17:45. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3256930 και 210 3256943 (Δευτ.-Παρ. 12:00-17:00) ή στο www.piop.gr . Περισσότερες πληροφορίες σχετικά το Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου: www.athens2018.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης