Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η ταλαντούχα ηθοποιός Αλεξάνδρα Ταβουλάρη διανύει μια εξαιρετικά χαρούμενη και δημιουργική περίοδο στη ζωή της, καθώς απολαμβάνει τη μητρότητα, ενώ παράλληλα πρωταγωνιστεί, για τρίτη χρονιά, στην επιτυχημένη παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» στο θέατρο Ήβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι τρομερό πράγμα η μητρότητα, νιώθεις ότι ξεκινάς πάλι από το μηδέν και συνεχώς δουλεύεις για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Και η χαρά! Αχ, αυτή η χαρά που παίρνεις από πράγματα που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσες ασήμαντα. Με ένα χαμόγελο φτιάχνει η μέρα σου, χαμογελάς με ένα κουκου-τσα, κλαις για μια γρατζουνιά, εκπλήσσεσαι με μια λέξη» εξομολογείται η αξιόλογη ηθοποιός στο zougla.gr και συμπληρώνει: «Είμαι πολύ ευγνώμων και για τις όμορφες συνεργασίες, και για τις άσχημες, και για τις ανούσιες. Όλες όμως μου έχουν δώσει πολύ σημαντικά εφόδια για τη δουλειά μου».

Την Αλεξάνδρα τη γνωρίσαμε αρχικά μέσα από τη συμμετοχή της στο project της Lacta «Κάνε το Βήμα», και αργότερα την απολαύσαμε στα σίριαλ «Οι Συμμαθητές», «Κάτι χωρισμένα παλικάρια», «Γυναίκα Χωρίς Όνομα» και «Ήλιος». Η όμορφη ηθοποιός τόσο με την τηλεοπτική όσο και με τη θεατρική της παρουσία κατάφερε πολύ γρήγορα να αφήσει το στίγμα της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη αποκαλύπτει στο zougla.gr τι της αρέσει να κάνει όταν δεν εργάζεται, καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» και ποια στοιχεία της θεωρείτε ότι συνέβαλαν στη θετική αποδοχή της από το κοινό;

Είναι μια παράσταση φρέσκια, γρήγορη, μοντέρνα και νομίζω ότι αυτά συνέβαλαν αρκετά στην αποδοχή της από το ευρύ κοινό! Η γραφή του Γιώργου είναι τόσο σύγχρονη και αληθινή, που δημιουργεί μια οικειότητα στο κοινό, μια αίσθηση ταύτισης. Ένας θεατής πρόσφατα είπε κάτι πολύ όμορφο. Ότι σε αυτή την παράσταση γελάς, πονάς, σκέφτεσαι. Το θεώρησα περιεκτικότατο.

Τι σας γοητεύει στον ρόλο σας και τι σας δυσκόλεψε;

Με γοητεύει που κάνω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που είχα κάνει μέχρι τώρα και τον νιώθω και σαν πρόκληση, γιατί είναι ένας ρόλος καταλυτικός για τον ρυθμό του έργου, είναι πολλές φορές που νιώθω σαν τροχονόμος στη σκηνή! Και είναι πολύ όμορφο γιατί βρίσκομαι σε εγρήγορση συνεχώς. Αυτή η εγρήγορση είναι και η δυσκολία του ρόλου. Πρέπει να είμαι συνεχώς παρούσα και τεχνικά και συναισθηματικά.

Τι έχετε αγαπήσει πιο πολύ σε αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία;

Την ηρεμία στην οποία συνυπάρχουμε με όλους τους συντελεστές και τον τόσο υγιή και οικογενειακό τρόπο που συνεργαζόμαστε.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Καπουτζίδη;

Ο Γιώργος -το έχω ξαναπεί- είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με υπέροχα ιδανικά και πάνω απ’ όλα ευγενής. Όταν συνεργάζεσαι με έναν τέτοιον άνθρωπο, δεν μπορείς παρά να είσαι τουλάχιστον ευγνώμων. Είναι ένας δύσκολος χώρος το θέατρο και ο Γιώργος είναι φως!

Αναφορικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και το ελληνικό #MeToo, ποια η γνώμη σας; Πιστεύετε θα μπουν όρια και για τις νέες γενιές θα είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και σε όλους γενικά τους εργασιακούς χώρους;

Είναι σίγουρο ότι θα μπουν όρια, τουλάχιστον περισσότερα από πριν. Το #MeToo είναι μια πολύ σημαντική αρχή για το αυτονόητο, για τον σεβασμό και την τοποθέτηση ορίων σε όλους τους χώρους.

Γίνατε πρόσφατα μανούλα. Πώς βιώνετε τη μητρότητα και πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας;

Η ζωή μας έχει αλλάξει εντελώς! Και μου φαίνεται λογικό. Όλα τα κάνουμε πρώτη φορά. Μαθαίνουμε να είμαστε γονείς, να αγαπάμε έναν άνθρωπο ολοκληρωτικά χωρίς ψήγμα εγωισμού, με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι τρομερό πράγμα η μητρότητα, νιώθεις ότι ξεκινάς πάλι από το μηδέν και συνεχώς δουλεύεις για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Και η χαρά! Αχ, αυτή η χαρά που παίρνεις από πράγματα που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσες ασήμαντα. Με ένα χαμόγελο φτιάχνει η μέρα σου, χαμογελάς με ένα κουκου-τσα, κλαις για μια γρατζουνιά, εκπλήσσεσαι με μια λέξη. 

Πώς διαχειριστήκατε όλο αυτό το διάστημα την περίοδο της καραντίνας;

Ήταν και είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη. Προσωπικά ασχολήθηκα πολύ με την μπέμπα μου και δώσαμε πολύ χρόνο η μία στην άλλη να γνωριστούμε καλά και να βάλουμε σπουδαίες βάσεις για το μέλλον. Αυτό είναι ανεκτίμητο όμως. Ακόμα δεν νιώθω ότι έχουμε τελειώσει με τις καραντίνες. Και το βασικότερο πρόβλημα που δημιούργησαν οι καραντίνες είναι ότι έχουμε ξεσυνηθίσει. Μας «αφήνουν» να βγούμε, όμως συνειδητοποιούμε ότι δεν θυμόμαστε πώς είναι να διασκεδάζεις, να πηγαίνεις εκδρομές, ταξίδια, να συναντάς κόσμο. Δεν μου αρέσει καθόλου -μπορώ να πω- αυτή η κατάσταση, θέλω όμως να είμαι αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή θα το βρούμε όλο αυτό που χάνουμε.

Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Είμαι πολύ ευγνώμων και για τις όμορφες συνεργασίες, και για τις άσχημες, και για τις ανούσιες. Όλες όμως μου έχουν δώσει πολύ σημαντικά εφόδια για τη δουλειά μου.

Η τηλεόραση είναι κάτι που βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας;

Έμεινα για λίγο καιρό εκτός, από επιλογή. Ήθελα να δώσω λίγο ακόμα χρόνο στον δεσμό μου με τη μικρή. Έχω το θέατρο που με καλύπτει πλήρως και με γεμίζει επαγγελματικά. Η τηλεόραση ωστόσο μου αρέσει πολύ και θέλω να επανέλθω και σε αυτήν σύντομα.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;  

Δεν ξέρω να με περιγράφω. Είναι πολύ δύσκολο και στην ουσία δεν θα είμαι ακριβής αν περιγράψω τον εαυτό μου τώρα. Συνήθως επηρεάζομαι από τις καταστάσεις γύρω μου, κάθε τόσο είμαι διαφορετική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μου αρέσει να περνάω χρόνο στη θάλασσα (που μου έχει λείψει τελευταία) και να κάνω χειροτεχνίες.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Πώς θα θέλατε να είναι το θέατρο τα επόμενα χρόνια;

Το θέατρο εξελίσσεται από τους ανθρώπους τους και από τις εποχές. Επομένως, δεν κάνω εικασίες, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί η δική μου ονειροπόληση να κατευθύνει την πορεία του. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι οι άνθρωποί του και οι εποχές να του δώσουν τροφή και μακάρι να καταφέρω να είμαι και εγώ ενεργή σε αυτή την εξέλιξη.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Το όνειρό μου είναι η εξέλιξη. Με όποιον τρόπο αυτή έρχεται. Ονειρεύομαι λοιπόν να είμαι ικανή να μαθαίνω συνέχεια και να παραμένω διαθέσιμη στο νέο.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Είναι νωρίς ακόμα. Κάτι θα έρθει όμως… Είπαμε, είμαστε αισιόδοξοι, από θέση!

 

«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!»
Θέατρο Ήβη
Συγγραφέας: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνογραφία: Μαίρη Τσαγγάρη
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης) Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Αποστόλης Ψαρρός, Κατιάνα Μπαλανίκα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης