Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος επιστρέφει εφέτος στους Δελφούς, ως τιμώμενο πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το οποίο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, διοργανώνει από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου, το αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου». Μια διεθνής συνάντηση προς τιμήν του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος με το έργο του, στρέφει το θέατρο πίσω στον πυρήνα του: το σώμα του ηθοποιού, τον αέναο αυτοσχεδιασμό, τον θεό Διόνυσο.
Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στο έργο και τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία 33 χρόνια, από την ίδρυση του θεάτρου Άττις στους Δελφούς (1985) και από την παγκόσμια πρεμιέρα των εμβληματικών «Βακχών» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του, στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (1986). Με κύρια αναφορά «Από τις Βάκχες στις Τρωάδες», το αφιέρωμα περιλαμβάνει διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του, φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, καθώς και τις παραστάσεις των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, σε δική του σκηνοθεσία.
«Μια διαχρονική και υπόγεια σχεδόν σχέση συνδέει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Από καιρό τα ερωτηματικά, οι αγωνίες, οι ανησυχίες του απαράμιλλου αυτού σκηνοθέτη ήταν μέλημα και πρόβλημα επίσης του Κέντρου. Έτσι έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για να παρουσιαστούν στους Δελφούς οι πάντα αξιόλογες προσπάθειες του Θεόδωρου Τερζόπουλου είτε ως ερευνητικοί πειραματισμοί, είτε ως προτεινόμενες λύσεις» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ, χαρακτηρίζοντας το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη- που αποτελεί και τον βασικό κορμό των εφετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Κέντρου- ως «απλό αντίδωρο αυτής της πολύχρονης φιλίας του Θ. Τερζόπουλου προς το Κέντρο».
Οι εκδηλώσεις του αφιερώματος πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Μιλώντας για τη σύμπραξη με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου είπε ότι «η συνεργασία αυτή αποτελεί ουσιαστική τιμή» ενώ αναφερόμενη στον Θεόδωρο Τερζόπουλο μίλησε για έναν σπουδαίο Έλληνα που αναγνωρίζει τον τόπο του ως αφετηρία για οτιδήποτε άλλο».
«Σ’ έναν κόσμο που όλα έχουν συσσωρευτεί στο μυαλό, ο Διόνυσος έρχεται για να μας ξαναθυμίσει το σώμα, τη φωνή, το πάθος, τη σαγήνη, την έκσταση. Όλα αυτά που τείνουν να χαθούν..» είπε ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στον Κολομβιανό Σαμάνο Αριέλ Μαρτίνεζ που σαν άλλος «Διόνυσος» τον οδήγησε στα βάθη του Αμαζονίου για να φέρει τις «Βάκχες» στον ομφαλό της φύσης. «Ανησυχώ, εδώ και χρόνια, που βλέπω στην Επίδαυρο την ψείρα-το μικροφωνάκι, είναι καλύτερα ν’ ακούγεται λιγότερο η φωνή των ηθοποιών και να τσιτώνουν οι θεατές τα αυτιά τους. Ο Διόνυσος έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όλα μπορούμε να τα κάνουμε με το σώμα μας, με τη φωνή, χωρίς τεχνολογική υποστήριξη» επεσήμανε.
Για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, θα παιχτεί μια παράσταση-διάβημα για την ανάγκη της συμφιλίωσης: η νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών «Τρωάδων» του Ευριπίδη που παρουσίασε το θέατρο Άττις στις 7 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, σε παραγωγή της «Πάφος 2017- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ), από τη Συρία και την Ελλάδα. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση της παράστασης.
Πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες, μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου και ηθοποιοί, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, εικαστικοί, ψυχαναλυτές, νευρογλωσσολόγοι και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταιβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα παραβρεθούν στους Δελφούς για να τιμήσουν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου που θα φιλοξενήσει το αφιέρωμα προς τιμήν του.
Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν οι: Anatoly Vasiliev (σκηνοθέτης, Ρωσία), Eugenio Barba (σκηνοθέτης, Δανία), Jan Fabre (σκηνοθέτης-εικαστικός, Βέλγιο), Mark Mazower (ιστορικός, ΗΠΑ), Valery Fokin (σκηνοθέτης, Ρωσία), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ελλάδα), Blanka Zizka (σκηνοθέτης, ΗΠΑ), Jaroslaw Fret (σκηνοθέτης και ηθοποιός, Πολωνία), Hans Thies Lehman (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Γερμανία), Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος- καθηγήτρια, Ελλάδα), Freddy Decreus (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Βέλγιο), Frank-Michael Raddatz (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Γερμανία), Καλλιόπη Λεμού (εικαστικός, Ελλάδα), Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτάκης (ακαδημαϊκός, ψυχαναλυτής, Ελλάδα/Καναδάς) Gonia Jarema (νευρογλωσσολόγος, Ελλάδα/Καναδάς), Kerem Karaboga (καθηγητής θεατρολογίας, Τουρκία), Dikmen Gurun (καθηγήτρια θεατρολογίας, Τουρκία), Μαρίκα Θωμαδάκη (καθηγήτρια-κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ελλάδα) κ.α.
Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από τους 14 δασκάλους της μεθόδου, η οποία διδάσκεται στις χώρες τους (από τη Βραζιλία και την Κολομβία μέχρι την Κίνα, την Ταιβάν, τη Γερμανία και την Ιταλία).
Το αφιέρωμα εγκαινιάζουν δύο σταθεροί συνεργάτες του Θεόδωρου Τερζόπουλου τις τελευταίες δεκαετίες: η Johanna Weber με τη φωτογραφική εγκατάσταση «Η Επιστροφή του Διονύσου», με φωτογραφίες της από τις παραστάσεις και τις πρόβες του θεάτρου ‘Αττις και ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης με την ηχητική εγκατάσταση «Ενοπαι», με μουσική από τις παραστάσεις του θεάτρου ‘Αττις στους υπαίθριους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Προγραμματίζονται, επίσης, περφόρμανς, θεατρικές αναγνώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ κλπ.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Σε 2.100 ανέρχονται οι παραστάσεις του σε 32 χρόνια, σε 30 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διδάσκεται η μέθοδος του, ενώ σε 9 γλώσσες έχουν εκδοθεί βιβλία για το έργο του.

Ακολουθεί συνοπτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:

Πέμπτη 5 Ιουλίου:

Εγκαίνια Φωτογραφικής εγκατάστασης Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Επιμελητές: Johanna Weber, φωτογράφος & Αλέξανδρος Κόκκινος, γλύπτης-αρχιτέκτονας
Έναρξη ηχητικής εγκατάστασης ΕΝΟΠΑΙ

Επιμελητής: Παναγιώτης Βελιανίτης, συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός
Παρασκευή 6 Ιουλίου

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επίδειξη
Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Ιουλίου

Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ- Σκην. Θεόδωρος Τερζόπουλος
Αρχαίο Θέατρο Δελφών, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Ιουλίου
Συμπόσιο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Από τις Βάκχες στις Τρωάδες
Κυριακή 8 Ιουλίου

Μουσική Παράσταση: «Ο Οδοιπόρος και η Σκιά του» με τον Δημήτρη Τηλιακό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης