Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς  χώρους πολιτισμού της Αθήνας, συνεχίζει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη, σχεδιάζοντας και προτείνοντας πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, από το σπίτι τους, μέσω διαδικτύου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ), ως αναπόσπαστο κομμάτι της Τεχνόπολης, προσκαλεί τον μήνα Μάιο μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη νεότερη ελληνική ιστορία, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέατρο στο ΒΜΦ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αγαπά και στηρίζει το θέατρο. Το 2014 διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών έργων εμπνευσμένων από την ιστορία του παλιού εργοστασίου. «Το θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο πρότζεκτ, βασισμένο στην τεχνική του museum theater, συνεχίστηκε το 2015 και το 2017, προκειμένου να δώσει μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του χώρου, μέσα από τη θεατρική τέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις μνήμες των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας. Τα καλύτερα θεατρικά κείμενα που προέκυψαν από κριτική επιτροπή παραστάθηκαν με φυσικό σκηνικό το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου. Το κοινό αγκάλιασε τη δράση και τις τρεις χρονιές και ψήφισε την αγαπημένη του παράσταση.

Το θέατρο δεν λείπει από το πρόγραμμα του ΒΜΦ. Με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους τα σαββατοκύριακα, το Μουσείο έχει φιλοξενήσει στον χώρο του θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα που συνδέονται με την ευρύτερη θεματική του και με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κομμάτι της οποίας είναι και το εργοστάσιο φωταερίου. Οι ιστορίες αυτές αποδόθηκαν με φυσικό σκηνικό τα κτήρια και τα μηχανήματα του εργοστασίου και ζωντανεύουν ένα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια.

Το πρόγραμμα των διαδικτυακών θεατρικών παραστάσεων

«Μια πόλη στο σκοτάδι»

Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στον χρόνο;

Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Συντελεστές

Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου, ερμηνεία: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Πότε: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00

Απευθύνεται σε: παιδιά από 5 ετών & μεγάλα παιδιά

«Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη»

Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στον διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του ΒΜΦ.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος, επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

Πότε: Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00

Απευθύνεται σε: παιδιά από 9 ετών & ενήλικες

Τεχνοχρόνος - Τάσος Δημητρόπουλος

«Τεχνοχρόνος»

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας;

Ο «Τεχνοχρόνος» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης θεατρικού κειμένου «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2016-2017, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.

Συντελεστές

Κείμενο: Ζέτη Φίτσιου, σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Στεφόπουλος, ερμηνεία: Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, βίντεο ερμηνεία: Ελεάνα Γεωργούλη, βίντεο: Γρηγόρης Πανόπουλος, χωρική εγκατάσταση: Όλγα Μπρούμα, κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα, σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Τέλλος, συνεργάτης φωτιστικού σχεδιασμού: Πάνος Τσεβρένης, κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, διεύθυνση παραγωγής:

Βαγγέλης Δοκός, επιμέλεια παράστασης: Κική Δημητριάδη.

Πότε: Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.00

Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης