Οργή στην Άγκυρα προκάλεσε η χθεσινή Σύνοδος της MED7, όπου εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στην Ελλάδα.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «μεροληπτική» τη δήλωση των ηγετών της MED-7 και καλεί την Ελλάδα «να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Ορούτς Ρέις» προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει «άνευ όρων να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να εκκινήσει διάλογος και να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή, ενώ επανέλαβε πως η Άγκυρα παραμένει «ανοιχτή σε διάλογο άνευ όρων» με την Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και τις μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης.

»Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.

»Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο ,πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. H ΕΕ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους που ακολουθούν τυφλά με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Όταν η αλληλεγγύη είναι σωστή, γίνεται με το σωστό. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο».

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων τους οι ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών εξέφραζαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. 

Απηύθυναν επίσης κάλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ενθαρρύνοντας όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης