Τη συμφωνία με την Αθήνα για το όνομα της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη. 

Ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα, αύριο, το αργότερο την Παρασκευή, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπει ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας». «Το πιο έντιμο είναι να συζητήσουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας και τους όρους της εφαρμογής της. Πρώτα θα ορίσουμε τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο της τελικής φάσης πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας και συμπλήρωσε πως το πλάνο του για την εφαρμογή της είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως δήλωσε, γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν ο λαός με τις αποφάσεις του θα είναι η πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις μας. Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί τη σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμάς και όχι σ’ εκείνους, και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, είπε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ενώ εξήγησε ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι «οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή».

Τέλος, επεσήμανε πως η «”Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ίλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης