Στον διαχωρισμό που γίνεται πλέον ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το άσυλο. Όπως μάλιστα ανέφερε «άσυλο θα δίνεται μόνο στους πρόσφυγες που πληρούν τα κριτήρια».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του νομοσχεδίου, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι «να θέσει κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, βάζοντας τέλος στην ασάφεια ως προς το τι πραγματικά ισχύει σε νομοθετικό επίπεδο, ασάφεια που επηρέαζε τη λειτουργία των υπηρεσιών και τους ίδιους τους αιτούντες, οι οποίοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν ποια είναι ακριβώς η διαδικασία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους».

Το προηγούμενο σύστημα ασύλου, είπε ο ίδιος, «οδήγησε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται, γιατί ήταν ασαφές, δυσλειτουργικό, με περίπλοκες διαδικασίες και μη αποτελεσματικό, με συνέπεια να εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας για πολλά χρόνια».

Η προηγούμενη νομοθέτηση, πρόσθεσε, «οδήγησε σε ένα απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό αύριο θα ακολουθήσει η ακρόαση φορέων και η συζήτηση επί των άρθρων και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου:

  • Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας ευάλωτος έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων και δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι εν λόγω ομάδες, που πολλές φορές καταλήγει να είναι σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων προσώπων.
  • Η πρόβλεψη για ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.
  • Η εισαγωγή κυρώσεων για τις περιπτώσεις που διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των κέντρων.
  • Η θέσπιση πέντε διακριτών σταδίων για τη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης