Την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αποκατάστασης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων και μνημείων διασυνοριακής σημασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κηρύσσοντας το μεσημέρι, στις Σέρρες, την έναρξη των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας «Borderless Culture», που υλοποιείται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Ολοκλήρωση ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό».

Στόχος του έργου είναι μεταξύ άλλων η συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσω της βελτίωσης του τουριστικού της προϊόντος και η ενίσχυση του προφίλ της διασυνοριακής περιοχής ως πολιτιστικού τουριστικού προορισμού, μέσω της προώθησης της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του διασυνοριακού προγράμματος είναι ο σχεδιασμός «ενός βιώσιμου διασυνοριακού θεματικού τουρισμού. Παράλληλα, ως μακροπρόθεσμος στόχος του έργου τίθεται η συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και της ενίσχυσης του προφίλ της διασυνοριακής περιοχής ως πολιτιστικού τουριστικού προορισμού, με μια διαρκή προώθηση της ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Δίνεται με τον τρόπο αυτό και μέσα από τις δράσεις του προγράμματος η δυνατότητα ενεργοποίησης των τοπικών φορέων προς ένα νέο τουριστικό σχεδιασμό της περιοχής με ενιαία ανταποδοτικά οφέλη και για τις δύο πλευρές».

«Τα Βαλκάνια», τόνισε η υφυπουργός, «αποτέλεσαν και αποτελούν διαχρονικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μια νευραλγική περιοχή της Ευρώπης που πολλές φορές συγκρούστηκε με τον ίδιο της τον εαυτό, σε μια διαδικασία ατελέσφορων ανταγωνισμών, εθνικιστικής ιδεοληψίας και συγκρουσιακών εμμονών. Η ίδια περιοχή ωστόσο αποτέλεσε και αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, γέφυρα διασύνδεσης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αλλά και χώρο έκφρασης κοινών αγώνων, κοινών προκλήσεων και κοινών φιλοδοξιών. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, έχοντας ως κοινό μας παρονομαστή μια μόνο λέξη, τον ίδιο τον άνθρωπο, είτε αυτός είναι Έλληνας, Βούλγαρος, Αλβανός ή Σέρβος. Και αυτή η αξία του ανθρωπισμού πηγάζει μέσα από τον πολιτισμό. Τον διαφορετικό πολιτισμό αλλά και τον κοινό πολιτισμό».

Τα Βαλκάνια πρωταγωνιστής διεθνών εξελίξεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε η κ. Χατζηγεωργίου, «μια διακρατική συνεργασία, μια βαλκανική συνεργασία, καθίσταται βιώσιμη. Όταν εδράζεται σε στέρεες βάσεις. Κι αυτές οι βάσεις οικοδομούνται μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων, μέσα από τον πολιτισμό. Και μέσα από τον πολιτισμό μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να καταστήσουμε την περιοχή μας σε κόμβο βιώσιμης ανάπτυξης με πραγματικά οφέλη για τους κατοίκους των χωρών μας και ακόμη περισσότερο να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων. Σε μια περιοχή που αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν της αλλά που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον».

Το έργο «Ολοκλήρωση ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 817.100 ευρώ αφορούν δράσεις της ελληνικής πλευράς και το υπόλοιπο ποσό αφορά δράσεις που υλοποιούν εταίροι από τη Βουλγαρία. 

Από την ελληνική πλευρά, επικεφαλής εταίρος του έργου έχει ορισθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ συμμετέχουν ως εταίροι το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), ο Δήμος Αμφίπολης, το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης Σερρών (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη βουλγαρική πλευρά αντίστοιχα συμμετέχουν ο Δήμος Μπλακόεβγκαρντ, το πανεπιστήμιο Neofit Rilski και η Σχολή Τεχνών στο Μπλακόεβγκαρντ.

Η κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) μέσα από τις δημόσιες προσκλήσεις για επιδοτούμενα προγράμματα σε φορείς και συλλόγους της Βορείου Ελλάδος ενθαρρύνει σημαντικά κάθε αξιόλογη διαβαλκανική συνεργασία. «Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σημείωσε, «είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα “Δημιουργώ” για επιχορήγηση και προβολή δράσεων στους άξονες της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προώθησης της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο Υποέργο 3 του συγκεκριμένου προγράμματος επιχορηγούνται οι ενέργειες διάχυσης καλών πρακτικών και δικτύωσης των φορέων του πολιτισμού και του περιβάλλοντος με τους αντίστοιχους φορείς των βαλκανικών χωρών, προωθώντας την ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοβουλιών που προάγουν τη διαβαλκανική – διαπολιτισμική δημιουργία».

Νωρίτερα, η υφυπουργός επισκέφθηκε τη λίμνη Κερκίνη, όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης του σημαντικού αυτού υγροβιότοπου της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΚΡΙ ΚΡΙ όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης