Το βουνό της Πεντέλης επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξή του. «Η Πεντέλη είναι ένα τραυματισμένο βουνό. Τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα -πολλές φορές- των ανθρώπων.

»Δεν χρειάζονται λόγια από εδώ και πέρα, χρειάζονται έργα και ταχύτητα. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, έτσι ώστε, αφού συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να περάσουμε από τη φάση της θεωρίας και της μελέτης στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου» δήλωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Πεντέλη έχει υποστεί αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πολύχρονη λατόμευση, με ανενεργά λατομεία και ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε ορισμένα από αυτά. Στόχος της επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη ήταν να διαπιστώσει τη σημερινή κατάσταση του βουνού, ώστε να δρομολογηθούν συντονισμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού όλες οι αναγκαίες μελέτες για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικής ανάδειξής του.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σκοπός είναι η ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταθμοί της επίσκεψης του υπουργού ήταν το Λατομείο Μουζάκη, το λατομείο Ράικου, το λατομείο Μαλτέζου-Κοκκιναρά, καθώς και το Αρχαίο Λατομείο και τους χώρους που βρίσκονται γύρω από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μέσα στο επόμενο διάστημα στόχος είναι να δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για:

• την ενίσχυση της φύτευσης στο βουνό της Πεντέλης,

• την προστασία του οικοσυστήματος, δηλαδή της χλωρίδας, της πανίδας και των υδάτινων πόρων,

• την ανάδειξη των μνημείων,

• την ανάπλαση και αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων, σύμφωνα με όσα προβλέπει άλλωστε και το Προεδρικό Διάταγμα του Πεντελικού,

• τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών περιπάτου και ποδηλάτου στο Πεντελικό.

Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην Πεντέλη ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος -ο οποίος θα συντονίσει την όλη προσπάθεια-, η δήμαρχος Πεντέλης-Μελισσίων, Δήμητρα Κεχαγιά, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης  με στελέχη των δασικών υπηρεσιών-, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλάσσης Σιώμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης