Την άποψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή, ενώ έκανε λόγο για “θετική εξέλιξη” σχετικά με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε ότι “είναι αυτονόητη η αποτροπή οποιασδήποτε απόφασης της Ε.Ε. στρέφεται εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”. “Αλίμονο αν ο πήχης για την ελληνική διπλωματία είναι τόσο χαμηλά”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια. Αυτό που θα έπρεπε να ζητά η κυβέρνηση είναι η επιβολή κυρώσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να περιληφθεί η δυνατότητα αυτή στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 30ης Ιουνίου 2019”, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης, εφιστώντας την προσοχή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Διευκρίνισε, δε, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΝΔ, κάνοντας ισοπεδωτική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ συνιστά θετική εξέλιξη. Αναμένουμε αν θα παραγάγει θετικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το κρίσιμο δυστυχώς γεγονός είναι πως στη Διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα θα είναι απούσα. Αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί”, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, και υπενθύμισε πως “το 2018 στη διάσκεψη του Παλέρμο για το λιβυκό η Ελλάδα ήταν παρούσα και μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα”.

“Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, που επηρεάζουν και τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα”, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως “ο εφησυχασμός που επιχειρούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν μιλούσε για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα”. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για τις “αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των μελών της”, που “κοστίζουν στη χώρα” .

Όσον αφορά την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για μία “προοδευτική γυναίκα και αξιόλογη δικαστή”, και υπενθύμισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του προς το πρόσωπό της ήδη από το 2018, όταν την πρότεινε για πρόεδρο του ΣτΕ”. “Τότε η ΝΔ είχε καταψηφίσει την πρόταση αυτή. Η προοδευτική στάση της κ. Σακελλαροπούλου σε μία σειρά από θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η υπεράσπιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, το προσφυγικό, ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, βρίσκεται στον αντίποδα όσων πρεσβεύει η ΝΔ”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης καταλόγισε στη ΝΔ “ακροδεξιά ρητορική” αναφορικά με την πολιτική της στάση και πρακτική, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κα Σακελλαροπούλου “και μετά την εκλογή της θα διατηρήσει την προοδευτική της οπτική απέναντι στα πολιτικά ζητήματα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης