Στο περιθώριο συνεδρίου του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η φοροδιαφυγή δεν αξίζει άλλο τον κόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτίμηση αυτή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορά στη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών την οποία υπέγραψαν σήμερα 51 κράτη.
Ανάμεσα τους όλες οι χώρες της ΕΕ και σειρά φορολογικών παραδείσων, όπως η Σιγκαπούρη και το Λιχτενστάιν. Με τη συμφωνία καταργείται ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο, που κατά γενική ομολογία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την σημασία της εξήρε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στη «Deutsche Welle» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία αφορά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών. Στο μέλλον θα δυσκολεύονται να αποκρύπτουν κέρδη τους, μεταφέροντάς τα σε φορολογικούς παραδείσους.

Η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του ΟΟΣΑ ο Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με το γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συζήτησε για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και για το γεγονός πως το τέλος της χρονιάς τελειώνει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα και ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να ισχύσει μια «νέα σχέση» ανάμεσα σε πιστωτές και την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή, να οριοθετηθεί αυτή η σχέση.

Όπως δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνομιλία του με τους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο, η αξιολόγηση της τρόικας δεν αποτέλεσε θέμα της συνάντησης, η οποία είχε άλλωστε διμερή χαρακτήρα.

Η εντύπωση που αποκόμισε ο Γκ. Χαρδούβελης από τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε είναι ότι μάλλον «συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της ουσίας», ότι η όποια λύση, θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως πρόκειται για μια «μακρά συζήτηση» που αναμένεται να διεξαχθεί με όλους τους εταίρους και η οποία, όπως ελπίζει, θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να προσεγγίσουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι τις ελληνικές θέσεις, να αποδεχθούν δηλαδή ως πλαίσιο λύσης την προληπτική γραμμή στήριξης.

Γενικώς έχει όμως την εντύπωση ότι το σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό από τους εταίρους. Ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας Σόιμπλε-Χαρδούβελη.

Αντιθέτως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα πρώτα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους. Με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα σπρεντ.

Θα παραμείνει η Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά;

Με τη λύση «προληπτική γραμμή στήριξης» η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Βερολίνο. Επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Τους ενδοιασμούς αυτούς τους γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή και στους υπόλοιπους εταίρους.

Στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείσα για την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της Τρόικας και τη συζήτηση που θα γίνει κατόπιν στο πλαίσιο του Eurogroup. Όπως δήλωσε, εκεί θα αποφασιστούν οι «κανονισμοί συγκεκριμένων πιστωτικών ορίων, συγκεκριμένων προγραμμάτων».

Σταθμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Πολύ σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έκαναν σήμερα 51 κράτη, υπογράφοντας στο Βερολίνο τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών που υπογράφτηκε σήμερα συνιστά σταθμό στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εκτιμούν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι βελτιώνονται οι συνθήκες αντιμετώπισης της φορολογικής απάτης και ενισχύεται η διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. Ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας, ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτηρίζει βήμα προόδου την εξέλιξη αυτή.

Η συμφωνία έχει ακόμη πολλά κενά

«Η συμφωνία συνιστά αναμφίβολα σταθμό, καθώς ανοίγει δρόμους. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Σόιμπλε επέμενε στην παρακράτηση του φόρου στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε μια παρακράτηση ενός ποσού κατ` αποκοπή, το οποίο θα πήγαινε στην πατρίδα του πολίτη. Δεν θα είχαμε προοδευτική φορολόγηση και φυσικά δεν θα είχαμε φόρο περιουσίας.

Με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθίσταται δυνατή η προοδευτική φορολόγηση κεφαλαιακών εισοδημάτων. Κάτι τέτοιο ήταν πριν από λίγο καιρό αδιανόητο», υποστηρίζει ο πράσινος ευρωβουλευτής.
Ο Σβεν Γκίγκολντ παραδέχεται ότι η συμφωνία έχει ακόμη αρκετά κενά, που ενδεχομένως προσφέρουν τη δυνατότητα σε φοροφυγάδες να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ποσά μέχρι τις 50 χιλιάδες δολάρια που θα «κρύψει» κάποιος σε μία επιχείρηση δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται.

Επισημαίνει επίσης ότι τα χιλιάδες στελέχη που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φοροαποφυγής σίγουρα θα εξαντλήσουν την «δημιουργικότητά» τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, ο αγώνας θα συνεχιστεί, λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης