Ο «πόλεμος» για τις τηλεοπτικές άδειες δεν λέει να κοπάσει.

Οι «μάχες» συνεχίζονται καθημερινά με καταγγελίες για τη φερεγγυότητα του διαγωνισμού από όσους υπερθεματιστές απέτυχαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόντρα αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον με έντονους διαπληκτισμούς για το θέμα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου και τους βουλευτές Μάκη Βορίδη (ΝΔ) και Ευάγγελο Βενιζέλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Αφορμή του έντονου διαλόγου στάθηκε η συζήτηση επί της αιτήσεως της ΝΔ για πρόσκληση των προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βορίδης και ο κ. Βενιζέλος ζήτησαν να προηγηθεί στην Ημερήσια Διάταξη το συγκεκριμένο θέμα, και να γίνει δεκτό από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το αίτημα της ΝΔ να κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών και όποιοι ακόμα κριθούν πως εμπλέκονται σε αυτόν.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς καθώς και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν η πρόεδρος της Επιτροπής απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση και μετέθεσε τη συζήτηση για την ερχόμενη Τρίτη.

Μάλιστα, ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να αποσύρουν την αίτησή τους με το αιτιολογικό πως σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος συζήτησης.

Επικαλέστηκε, δε, πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν έχει αρμοδιότητα για έλεγχο των «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών και τόνισε πως η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Προφανώς, εννοούσε την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά βάσει του οποίου διενεργήθηκε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ΣτΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το εν λόγω θέμα στις 30 του τρέχοντος μηνός. Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, από την 81η ΔΕΘ βιάστηκε να προδικάσει πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι θετική για τον διαγωνισμό.

Το γεγονός της απόρριψης του αιτήματος της ΝΔ πυροδότησε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος για να τονίσει πως η Επιτροπή Πόθεν Έσχες έχει την υποχρέωση όχι μόνο να ελέγχει τα «πόθεν έσχες», αλλά και τα οικονομικά μέσα όσων διεκδίκησαν τηλεοπτικές άδειες.

Οι φωνές και οι έντονες διαμαρτυρίες μελών της Επιτροπής έκαναν την κα Χριστοδουλοπούλου να κατηγορήσει τους παρόντες βουλευτές πως επιδίδονται σε πρωινό show.

Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε:

«Τα θεσμικά ζητήματα της ενημέρωσης του πολίτη και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης δεν είναι προς εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών; Πώς απαξιώνετε έτσι την Επιτροπή, στην οποία προεδρεύετε;».

Καταγγελίες υπερθεματιστών για τον διαγωνισμό

Παράλληλα με τις έντονες «αψιμαχίες» στη Βουλή για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχουμε εν εξελίξει τη δημοσιοποίηση καταγγελιών από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια.

Η πιο κραυγαλέα από αυτές έγινε μέσα από το δελτίο ειδήσεων του STAR και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε πως ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών που πήραν άδεια συμπλήρωσε το «πόθεν έσχες» του με οικόπεδα που ανήκαν σε φίλο του!

Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος έθεσε ευθέως θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού λέγοντας:

«Αν εγώ είχα πάρει μία τηλεοπτική άδεια με την επίκληση οικοπέδων φίλου μου, τα οποία έχουν εκτιμηθεί, όπως μαθαίνω μάλιστα και από τράπεζα, αυτή η υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 που αποδέχθηκε η επιτροπή διενέργειας του κανονισμού στις 9 Σεπτεμβρίου και εμφανίζεται και ως “έλεγχος πόθεν έσχες”, πιθανόν και να αρκούσε σε αυτήν τη φάση. Στην επόμενη όμως θα δημιουργούσε ένα τεράστιο αλαλούμ, με υπερθεματιστές που θα πρέπει να εξηγήσουν τα ανεξήγητα χρέη, πολλαπλάσια των σημερινών σε τράπεζες και Δημόσιο».

Η καταγγελία έγινε επώνυμα και ως εκ τούτου θεωρούμε πως η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία από τα «πόθεν έσχες» και των τεσσάρων. Να δούμε όλοι από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα κι αν υπάρχουν λαθροχειρίες. Γιατί αν επελέγη ο έλεγχος των χρημάτων χωρίς να πιστοποιείται η προέλευσή τους, τότε κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να έχει φέρει χρήματα «μαύρα», από ναρκωτικά, λαθρεμπόριο ή δεν ξέρουμε τι άλλο.

Τελικά, η κυβέρνηση ενέδωσε στην πίεση υπερθεματιστών, αλλά και όσων εταιρειών έμειναν χωρίς άδεια, και επιτρέπει σε εκπροσώπους τους να ελέγξουν -έστω και φευγαλέα- τα στοιχεία του «πόθεν έσχες» εκείνων που προσέφεραν τα 246 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Όμως, για την ουσιαστικότητα αυτού του ελέγχου το STAR έχει πολλούς ενδοιασμούς.

Ο κ. Τέλλογλου λέει σχετικά για αυτόν τον «έλεγχο» από τους ενδιαφερόμενους: «Έχουν 7 ,5 λεπτά ο καθένας και όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε! Αλλά ποιον Κύριο; Αν εγώ έχω απέναντί μου τρεις υπερθεματιστές που προσφέρουν 50 εκατ. ευρώ σε απτά περιουσιακά στοιχεία ο καθένας και εγώ προσφέρω 5. 000 στρέμματα που μου χάρισε στα Επτάνησα ένας φίλος μου, που εκτιμώνται από τράπεζα στα 100 εκατ. ευρώ, τότε βεβαίως ο έλεγχος των άλλων μπορεί να έχει νόημα για μένα, αλλά ο έλεγχος των άλλων στα στοιχεία που εγώ δηλώνω είναι δύσκολο να έχει νόημα, γιατί ουδείς γνωρίζει πόσο κάνουν αυτά που διατείνομαι ότι έχω».

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να χαρίζεις οικόπεδο, σε μας δεν έχει τύχει, αλλά μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου αυτός που το επικαλέσθηκε ως περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να το πουλήσει και, μάλιστα, σε καλή τιμή» σχολίασε η Μάρα Ζαχαρέα, για ακόμη ένα παράδοξο της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Σήμερα αναμένεται να δουν τα «πόθεν έσχες» αυτών που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό όσοι έχουν ενστάσεις.

Μήνυση Σαββίδη σε ALPHA

Η κόντρα ΑLPHA-Σαββίδη καλά κρατεί μετά τις κατηγορίες του τηλεοπτικού σταθμού του κ. Κοντομηνά για τον ρόλο του «λαγού» που έπαιξε -όπως ισχυρίζονται- ο Σαββίδης στον διαγωνισμό. Να θυμίσουμε πως ο ΑLPHA για τον λόγο αυτόν κατέφυγε στη Δικαιοσύνη για ακυρότητα του διαγωνισμού. Σήμερα ήρθε η απάντηση της άλλης πλευράς.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Σαββίδη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με την παρακάτω δήλωσή του μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει:

Υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση εκ μέρους του εντολέως μου, κ. Ιβάν Σαββίδη, κατά των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ» για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης.

Μετά το πέρας της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η εταιρεία «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», έχοντας πια αποκλεισθεί, είχε την ατυχή έμπνευση να υποβάλει σε βάρος του κ. Σαββίδη μία – ουσιαστικά αβάσιμη και νομικά αθεμελίωτη – μηνυτήρια αναφορά για τέλεση δήθεν κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων εκ μέρους του, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα τορπίλιζε τη σχετική διαδικασία και θα ακύρωνε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Ο κ. Σαββίδης κατανοεί την απελπισία των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», δεν είναι όμως διατεθειμένος να επιτρέψει τέτοιες αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό του, γι’ αυτό και κατέφυγε στην προστασία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τις επόμενες μέρες και όσο θα φουντώνουν οι κόντρες ανάμεσα στους εμπλεκομένους το zougla.gr θα σας ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο μιας υπόθεσης με «λαγούς», «παππάδες» και πολλή διαπλοκή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης