Με ζοφερούς όρους περιγράφει ο ξένος Τύπος την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα παραμένει ασφυκτικό, με τους εταίρους να έχουν απορρίψει τη χθεσινή «διορθωμένη» πρόταση της ελληνικής πλευράς, θεωρώντας την για άλλη μία φορά ανεπαρκή. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η Αθήνα πρότεινε αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 12%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016, και αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Το κλίμα παραμένει ασφυκτικό, με τους εταίρους να έχουν απορρίψει τη χθεσινή «διορθωμένη» πρόταση της ελληνικής πλευράςΠηγές της Ε.Ε. χαρακτήρισαν το νέο κείμενο ως ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγούμενων ελληνικών σχεδίων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα είναι δημοσίευμα των «Financial Times», στο οποίο σημειώνεται ότι με το «πηγαινέλα» των εγγράφων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, διαδικασία που πλέον αποκαλείται εγγραφολογία, η Αθήνα προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο των μηνών και να αποκτήσει απεγνωσμένα πρόσβαση στη χρηματοδοτική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για τα όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά την «τελευταία στιγμή» προς τους δανειστές και οι οποίες απερρίφθησαν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πιο πρόσφατη ανταλλαγή διέφερε ως προς το εξής κρίσιμο σημείο: η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων πολύ γρήγορα έδωσε τη θέση της στον φόβο και την καχυποψία. Αυτήν τη φορά δεν υπήρξαν, κατ’ ιδίαν, διαβεβαιώσεις ότι μία συμφωνία θα γινόταν πράξη, εν τέλει επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μία ένεση ευρώ προτού λήξει -τέλη του μήνα- το πρόγραμμα διάσωσης.

Επικίνδυνα λανθασμένοι υπολογισμοί

Αντιθέτως, επισημαίνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι από διαφορετικούς θεσμούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις φοβούνται ότι η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα λανθασμένους υπολογισμούς. Η Αθήνα πιστεύουν, όπως αναφέρεται, σκόπιμα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας την πεποίθηση ότι οι πιστωτές θα υπαναχωρήσουν τελικά και θα συμφωνήσουν να εγκρίνουν μια νέα βοήθεια με λίγους όρους.

«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας, αλλά μόνο ελάφρυνση χρέους» σημείωσε στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος που ανήκει σε έναν από τους θεσμούς της Αθήνας, αφότου αξιολόγησε την τελευταία προσφορά της Ελλάδας.

«Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να κάνουμε πίσω, αλλά δεν πρόκειται» τόνισε ο αξιωματούχος. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012, οπότε οι Ευρωπαίοι ήταν πρόθυμοι, απλώς, να ρίξουν λεφτά για να καλύψουν το πρόβλημα» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το επιδεινούμενο κλίμα έγινε εμφανές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία, επί μακρόν, η Αθήνα θεωρούσε ως τον καλύτερο σύμμαχο. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν στη σύσκεψη των 29 επιτρόπων της Τρίτης στο Στρασβούργο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα έχει χάσει την Κομισιόν.

«Απέτυχαν να αντιληφθούν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών-μελών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε αξιωματούχος.

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα, μείωνε στο μισό τη διαφορά μεταξύ των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασαν οι δανειστές την περασμένη εβδομάδα και της αντιπρότασης που έκανε η Αθήνα. «Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο» δήλωσε Έλληνα αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών που έχουν δει το έγγραφο ανέφεραν ότι, παρότι υπάρχει συρρίκνωση του κενού σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το πώς η Αθήνα θα αναπληρώσει τη διαφορά, ιδιαίτερα στα αμφιλεγόμενα πεδία της αύξησης του ΦΠΑ στην ενέργεια ή των περικοπών στις συντάξεις.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε ένα δεύτερο έγγραφο για την ελάφρυνση του χρέους. Οι πιστωτές έχουν επανειλημμένως επιμείνει ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στο τραπέζι έως ότου υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα εφαρμόσει με αντάλλαγμα την αποδέσμευση των υπόλοιπων 7,2 δις. ευρώ του προγράμματος.

Απαισιοδοξία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, κάτι που ωστόσο προς το παρόν διαψεύδεται.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε στην Κομισιόν ότι δεν θα δώσει το παρών στη συνάντηση, εάν ο κ. Τσίπρας έρθει με την ίδια νοοτροπία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη μεριά τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επέμεναν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί σε μία συνάντηση εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού.

«Αυτό που εκλαμβάνω είναι ότι οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να φθάσει το σημείο μηδέν, καθώς τότε πιστεύουν ότι θα πρέπει να κάνουμε πίσω» ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος στη «FT». «Ανησυχώ ότι δεν γνωρίζουν πού πραγματικά βρίσκεται το νεκρό σημείο» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης