Νέα παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα έκανε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης της καγκελάριου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και της σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα ζήτησε από τη Μέρκελ να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία για την ΕλλάδαΌπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την κα. Μέρκελ να εντείνει τις προσπάθειες ώστε «να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία για την Ελλάδα», να μην διαταραχθεί η συνοχή της ευρωζώνης και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι ώστε να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ηχηρή παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας που ζητεί ρεαλιστική λύση, βάζοντας ξανά το θέμα της ανάπτυξης στο τραπέζι.

Είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί με την εντεινόμενη κρίση στην ευρωζώνη και φοβάται ότι οι κλυδωνισμοί μπορεί να επεκταθούν και να δυσκολέψουν και την αμερικανική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ικανοποιείται το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Καμία χαλάρωση για τη Ρωσία

Την κοινή τους θέση να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έως ότου η Μόσχα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ, επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με τη μεγάλη σημασία που έχει η συνέχιση της χορήγησης οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Πανταχού παρών ο Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση για το ζήτημα της Ελλάδας θα έχουν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο πρόεδρος Φ. Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Γιούνκερ, ανέφερε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα είναι επίσης παρών στη συνάντηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης