Έκτακτη συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Η «απομείωση» των ελληνικών ομολόγων (PSI) βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς και οι απαιτήσεις των δανειστών για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε ζήτημα παρουσίασης, από την πλευρά της Ελλάδας, πολιτικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε νωρίτερα με δηλώσεις του «ξεκάθαρες» δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα της Ελλάδας πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο και για παρουσία της καγκελάριου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε αφού μόνο οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. ήταν παρόντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη συνάντηση τέθηκε ως αίτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία, με κεντρικό θέμα την κρίση στη χώρα μας και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση απάντηση από τους κυβερνητικούς μας εκπροσώπους έως αύριο.

Να σημειωθεί πως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν βρισκόταν το ζήτημα της Ελλάδας. Επρόκειτο συγκεκριμένα να συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Μάλιστα, ο Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε νωρίτερα με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, σε βαρύ κλίμα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τη γερμανκή πρόταση για επιτροπεία στην Ελλάδα που θα ελέγχει τα του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης Σύνοδος Κορυφής: Συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα-Την Τρίτη οι απαντήσεις

Τσεχία και Βρετανία δεν υπογράφουν τη δημοσιονομική συνθήκη

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης