Στις δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, τα δικαιώματα των γυναικών και την ενδυνάμωση της θέσης τους στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα, η μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, υπογράμμισε, εκ προοιμίου ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σημειώνει διπλάσιο έως και τριπλάσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης των γυναικών που τα τελευταία χρόνια είναι στο 7,3% σε σχέση με το 2,9% στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια χάραξε το εθνικό σχέδιο δράσης, για την ισότητα φύλων, για το 2021-2025», είπε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε ότι βασικοί στόχοι του σχεδίου δράσης είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-η ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας-που φέρνει αποτελέσματα με σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης των γυναικών σε σχέση με την αύξηση απασχόλησης των ανδρών.

-η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και σε ηγετικούς ρόλους. Αυτό έγινε πράξη με την νομοθετική παρέμβαση για συμμετοχή σε ποσοστό 25% στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών. Πλέον η Ελλάδα, βάσει στοιχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει 26% συμμετοχή γυναικών σε ΔΣ.

-η καταπολέμηση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, που είναι μια «σύγχρονη πανδημία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ. Από την κυβέρνηση στηρίχθηκαν και υφιστάμενες δομές και δημιουργήθηκαν νέες δομές, όπως τα 18 γραφεία της αστυνομίας με εκπαιδευμένο προσωπικό και πολύ πρόσφατα, με την εφαρμογή panic button, μηχανισμός που καλεί αμέσως την αστυνομία, σε περίπτωση που γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας στο σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-η διάσταση του φύλου ενσωματώθηκε σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, «η κυβέρνηση φρόντισε με μεγάλη έμφαση να στηρίξει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, είτε είναι άνδρες είτε είναι γυναίκες» και το δε διαθέσιμο εισόδημα, όπως τόνισε, έχει βελτιωθεί σημαντικά, μέσα από τις πάρα πολλές φοροαπαλλαγές αλλά και μειώσεις φόρων.

Σε σχέση με τα μέτρα προστασίας στην εργασία ο ‘Ακης Σκέρτσος υπενθύμισε ότι:

-Υπέρ των γυναικών έχει κυρωθεί η Σύμβαση για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

-Θεσπίστηκε το σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις, για ίσες ευκαιρίες σε αποδοχές και επαγγελματική ανέλιξη.

-Εξασφαλίστηκε σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση εταιρικών πολιτικών που προωθούν την ισότητα αλλά και τη διαφορετικότητα στην εργασία.

-Κατοχυρώθηκε θεσμικά, η εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, των νέων εργαζόμενων γονέων, με την επιδοτούμενη γονική άδεια δύο μηνών, και για τους δύο γονείς.

-Για πρώτη φορά, θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας 14 ημερών, δηλαδή τέσσερις επιπλέον ημέρες από το δεκαήμερο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

-Σαφής προστασία από απόλυση προβλέφθηκε για τον πατέρα, για έξι μήνες, από τη γέννηση κάθε παιδιού και αυτό είναι μέτρο που βοηθά τη μητέρα, διότι δεν δημιουργείται κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

-Δόθηκε δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

-Επεκτάθηκε από έξι σε εννέα μήνες, η άδεια μητρότητας που παρέχεται από τον ΟΑΕΔ, στον ιδιωτικό τομέα.

-Η σεξουαλική παρενόχληση έχει γίνει πειθαρχικό παράπτωμα, για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

-Αυστηρότερες έγιναν οι ποινικές κυρώσεις, για τα εγκλήματα κατά της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινής ζωής, όπως και της βίας, σε σχέση με εγκλήματα κατά των γυναικών.

Ο κ. Σκέρτσος επεφύλασσε και μια αναφορά για τις γυναίκες πολιτικούς. «Η παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου πρέπει να μας χτυπήσει πάρα πολλά καμπανάκια. Έχουμε κατακτήσει προφανώς, τη νομική ισότητα αλλά απέχουμε πάρα πολύ από το να κατακτήσουμε την πραγματική ισότητα και τη ισότιμη πολιτική εκπροσώπηση», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Προσωπικά, ως πολίτη αυτής της χώρας, εμένα με προσβάλλει το γεγονός ότι έχουμε 20% στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε ευθύνη όλα τα κόμματα. Υπάρχει πλέον η ποσόστωση 40% σε όλα τα ψηφοδέλτια, Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρώσει τις λίστες της και νομίζω ότι έχει πιάσει σχεδόν το 50%. Αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο. Πρέπει όμως και οι πολίτες να εμπιστευτούν περισσότερο τις γυναίκες, ώστε να συμμετέχουν πολύ περισσότερο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών, γιατί έτσι θα έχουμε και πολύ πιο δίκαιες πολιτικές για τις γυναίκες».

Μ. Συρεγγέλα: Τολμηρά βήματα για την πραγματική ισότητα

« Η κυβέρνηση κάνει τολμηρά βήματα για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα που πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια για να διορθωθούν λάθη και στρεβλώσεις ετών. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πολύ πιο τολμηρά και πιο γρήγορα βήματα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις για την ισότητα των φύλων. Ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών μεταφέραμε τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) στο Υπουργείο Εργασίας παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί η επίτευξη της ισότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εργασία», είπε η Μαρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε: «Δεν μείναμε όμως εκεί. Το 2021 δημιουργήσαμε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο Υφυπουργού με αρμοδιότητα την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Και από τότε προχωρήσαμε με έναν συμπαγή σχεδιασμό και με πολλά έργα σε οριζόντιο επίπεδο».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, για το οποίο επισήμανε ότι οι δράσεις βασίζονται στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και στην ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Το ΕΣΔΙΦ για πρώτη φορά περιλαμβάνει δράσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ η υλοποίησή του παρακολουθείται συστηματικά, όπως επισήμανε. Σε σχέση με τα μέτρα και τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των γυναικών, την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και την επίτευξη πραγματικής ισότητας, η υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, στο Σήμα Ισότητας που δόθηκε για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για την τήρηση της αρχής της ισότητας των φύλων, καθώς και στη νομοθεσία για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Παράλληλα, όπως είπε η υφυπουργός, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι γυναίκες και άντρες θα έχουν ίσες εργασιακές ευκαιρίες αλλά και ισότητα στην ανατροφή των παιδιών τους, εκπονήθηκαν προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και οι χώροι φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Επίσης, με το Ν.4808/2021 ενσωματώθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, θεσπίστηκε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Η υφυπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, που δείχνουν ότι οι καταγγελίες μετά την κύρωση της Σύμβασης έφτασαν τις 248 και κατά κύριο μέρος αφορούσαν γυναίκες. «Θεσπίσαμε λοιπόν, ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο δίκτυ προστασίας για όλους τους απασχολούμενους, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι γυναίκες, να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον» υπογράμμισε η Μαρία Συρεγγέλα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως η δωρεάν νομική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες, το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου, η Μελέτη Θυτών και το Panic Button.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενναία βήματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει. Αποτελούν γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται μέρα με τη μέρα μια νέα νοοτροπία αλληλοσεβασμού και ισότητας. Γιατί είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια ισότιμη και συμπεριληπτική ελληνική κοινωνία» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Η φυλετική βία, η ενδοοικογενειακή βία, είναι φαινόμενα που απαιτούν όχι μόνο επαγρύπνηση, αλλά και δράσεις», ανέφερε η πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να καταγγέλλουν οποιαδήποτε μορφή βίας ή παρενόχλησης αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας τους, να ενθαρρύνονται τα θύματα να ξεπερνούν οποιονδήποτε φόβο ή ντροπή. «Η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι ένδειξη εξέλιξης μιας κοινωνίας», είπε επίσης η κ. Κεφάλα και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν οι γυναίκες με την εφαρμογή νόμων και πολιτικών που έχουν στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία και την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της φυλετικής βίας και την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

«Σε ότι με αφορά, ξεκαθαρίζω τη θέση μου, είμαι κατά των ποσοστώσεων. Οι ποσοστώσεις κατά την άποψή μου, είναι ένα αναγκαίο κακό, για να μπορέσει να συμβάλει στην ανάδειξη της γυναικείας παρουσίας, αλλά δεν είναι η λύση», είπε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων Ελίζα Βόζενμπεργκ και πρόσθεσε: «Η λύση, είναι, η ισότητα και ισότητα, δεν υπάρχει. Χρειάζεται σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες, περίπου 60 χρόνια ακόμη, για να πετύχουμε το 100%. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό, είναι ένας δρόμος, πάρα πολύ δύσκολος». Πρέπει και εμείς στη χώρα μας να κάνουμε μια αυτοκριτική σε αυτό που δεν έχουμε επιτύχει, είπε η ευρωβουλευτής και υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα προτύπων, όπως αυτά προβάλλονται σήμερα, προσθέτοντας ότι πρέπει το θέμα της ισότητας να γίνει κτήμα στα νέα παιδιά.

«Σήμερα, η Ελλάδα, βρίσκεται στην τελευταία θέση του ευρωπαϊκού δείκτη ισότητας του EIGE», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και πρόσθεσε: «Μακάρι κύριε Υπουργέ, ακόμη και αυτή η κυβέρνηση, να είχε ανεβάσει τη θέση μας. Προφανώς, δεν είναι θέμα ούτε κυβέρνησης, ούτε πολιτικής απόχρωσης. Μακάρι η οποιαδήποτε κυβέρνηση να είχε κάνει αυτό το βήμα, ώστε να ανέβουμε θέσεις σε αυτή την κατάταξη. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, δυστυχώς, αυτό το οποίο βλέπουμε και είδαμε από την πρώτη μέρα της εκλογής της, είναι ότι κυρίως αναπαράγει τα έμφυλα στερεότυπα αντί για να προσπαθήσει να τα καταπολεμήσει». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη η οποία απαξίωσε τους φορείς ισότητας, ότι είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία, πριν ψηφίσει το νόμο για τη συνεπιμέλεια, δεν διαβουλεύτηκε με τις γυναικείες οργανώσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά γυναίκες και παιδιά. Αναφερόμενη στο νόμο για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, η Ειρήνη Αγαθοπούλου επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που δείχνουν ότι έξι στους δέκα καταγγελλόμενους, για αυτού του είδους τα περιστατικά, είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη. «Είχαμε κάνει κριτική τότε, όταν ψηφιζόταν ο νόμος, ότι δεν μπορείτε να αφήνετε την εφαρμογή του νόμου στους εργοδότες και στους διευθυντές, γιατί ήταν κοινό μυστικό -τώρα πλέον δεν είναι, γιατί αποδεικνύεται και από έρευνα- ότι οι εργοδότες είναι αυτοί που κυρίως εκβιάζουν και βλέπουμε ότι αποδεικνύεται και από τα στοιχεία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέσα στο Κοινοβούλιο, δεν μπορούμε να καυχηθούμε αυτή τη στιγμή για πράγματα θεαματικά που έχουν γίνει, ούτε τα τέσσερα, ούτε τα τελευταία 24 χρόνια. Εγώ εβδομηνταρίζω, όπου να ναι, και έρχεται και μου λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της κυρίας Βόζεμπεργκ, ότι θέλουμε άλλα 60 χρόνια για να πετύχουμε ισότητα και από ένα Σύνταγμα που λέει ότι είμαστε ίσες οι γυναίκες με τους άντρες», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και παρατήρησε ότι «σήμερα, που έχει υποχωρήσει το me too στη Πισπιρίγκου, βγαίνουν άντρες επώνυμοι να λένε εναντίον των γυναικών που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή αλλά δεν ιδρώνει μύτη». Πρέπει να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική που είναι εκμεταλλευτική, είπε η Λιάνα Κανέλλη και πρόσθεσε: «όσο η κυρίαρχη πολιτική είναι εκμεταλλευτική, είναι ευκολότερο να εκμεταλλεύεσαι γυναίκες από ότι εκμεταλλεύεσαι άνδρες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης