Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε την Τρίτη το απόγευμα ότι, αναφορικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, αύριο θα στηθούν δέκα κάλπες στο κοινοβούλιο (μία για κάθε εμπλεκόμενο), για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που θα κρίνει αν θα παραπεμφθούν ή όχι τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη, παρά την αντίδραση της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Novartis θα ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξεκίνησε στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης. Τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη διάσκεψη ήταν ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν για την ψηφοφορία και η ώρα ομιλίας των προτεινόμενων για παραπομπή προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει αντί για δέκα κάλπες, στην ψηφοφορία να υπάρξει μία ενιαία. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, αν η κυβέρνηση επέμενε στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες στη ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα εκφράσουν το “ναι” τους στη σύσταση της προανακριτικής, χωρίς, όμως να φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής, Nίκος Βούτσης, επέμεινε στις δέκα κάλπες, με την αντιπολίτευση να αντιπροτείνει γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να ενημέρωσε προφορικά τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ότι η επιστημονική επιτροπή ανέφερε πως οι 10 κάλπες δεν είναι παράτυπες, ωστόσο η αντιπολίτευση επανήλθε θέτοντας ζήτημα για το ποιο ερώτημα ετέθη στην επιτροπή για να δώσει αυτή την απάντηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης