Στη θέση του περί μη ανάγκης κουρέματος του ελληνικού χρέους εμμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη θέση του περί μη ανάγκης κουρέματος εμμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΣε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Γερμανού «σκληροπυρηνικού» υπουργού η εφημερίδα «Handelsblatt» ο Σόιμπλε δήλωσε ότι εξακολουθεί να μη βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο χθεσινό δείπνο.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για 10 χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, «εάν η βιωσιμότητά του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου».

Αισιοδοξία για τη συμφωνία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη.

«Κατά μέσο όρο δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για 10 χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ» είπε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι «οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, ενώ προέβλεψε ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα.

Παραδέχθηκε, δε, πως στην αρχή της κρίσης διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στη στάση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης