«Για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, «δύο πράγματα είχαν πολύ μεγάλη αξία: Το ένα μέσα από μια πορεία να φύγουμε από τη μνημονιακή περίοδο και να δημιουργήσουμε όρους πιο μεγάλης κυριαρχίας πάνω στο κοινωνικό και στο οικονομικό. Και το δεύτερο, είναι να παίξουμε ένα συγκεκριμένο ρόλο, ώστε στα Βαλκάνια να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας και ειρήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα “αγκάθια” ήταν τα 27 χρόνια, που κατά τη γνώμη μου είναι 75 χρόνια, της διένεξης με τη FYROM και τώρα Βόρεια Μακεδονία, και μια σειρά ζητήματα που υπάρχουν με την Αλβανία. Αν αυτά λυθούν παίζει άλλο ρόλο η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «αν το ελληνικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία τα πράγματα θα είναι δυσμενέστερα για εμάς» και συμπλήρωσε ότι «αν δεν κυρωθεί η Συμφωνία τότε θα πρέπει να πάμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων και μιλάμε για πάρα πολλά χρόνια και ένα από τα προβλήματα είναι -και αυτή είναι η κριτική μου στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης- ότι θα δοθεί πολύ μεγάλος χώρος στον εθνικισμό».

«Βλέπεις πώς ένα σοβαρό ζήτημα εθνικού χαρακτήρα γίνεται πολιτικό και εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ, πρώτα και κύρια, και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχουν μπλέξει τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα με την πολιτική τους τακτική η οποία δεν είναι εκλογές -αυτό προβάλλουν-, αλλά είναι η ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι «το έχει πει ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, το έχουν πει από τη ΝΔ η Μπακογιάννη, ο Καραμανλής, ο Αβραμόπουλος, ότι η λύση στη σύγχρονη ιστορία και γεωγραφία είναι να βρούμε ένα σύνθετο όνομα, να το αποδεχτούμε, να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό».

«Η Συμφωνία θα περάσει», συμπλήρωσε ο ίδιος, «και νομίζω με μεγαλύτερη πλειοψηφία από την ψήφο εμπιστοσύνης» και κάλεσε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων «να πουν την αλήθεια, να πουν τι πιστεύουν οι ίδιοι».

Σχετικά με τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε ότι «ο Πάνος και οι ΑΝΕΛ βοήθησαν πάρα πολύ στο να βγούμε από το μνημόνιο αλλά είναι φανερό ότι είναι τεράστιες οι διαφορές μας σε ζητήματα εθνικά, σε ζητήματα γεωστρατηγικής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης