Άμεση φέρεται να είναι η αντίδραση των δανειστών, στο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που ετοιμάζεται να καταθέσει, την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με διαρροές από τη βελγική πρωτεύουσα, το βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας που πρόκειται να κάνει η Αθήνα δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Βρυξέλλες, οι οποίες εξετάζουν το σενάριο της υιοθέτησης του όρου «Master financial assistance facility of Greece» (Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας), που θεωρείται ως «νερό στο κρασί» των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα αλλάζει ορισμένες διατυπώσεις, φαίνεται ικανή να γεφυρώσει το χάσμα των προηγούμενων ημερών, σκορπώντας αχτίδες αισιοδοξίας.

Η εν λόγω φράση αναμένεται να αντικαταστήσει τους όρους «δανειακή σύμβαση» και «Πρόγραμμα -Μνημόνιο», όπως επιθυμεί η Ελλάδα.

Παράλληλα, με τη διατύπωση αυτή, οι δανειστές ξεπερνούν τον σκόπελο της φράσης «extend of loan agreement» (επέκταση της δανειακής σύμβασης) που ζητεί η ελληνική πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι Master Financial Assistance Facility Agreement ήταν η επίσημη διατύπωση της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (E.F.S.F.), την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης