Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος ως «όπλο» κατά της διαφθοράς, ήταν το θέμα συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ το οποίο διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Συμμετέχοντες στη συζήτηση εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή, Βιρζινί Ροζιέρ και Ρούντολφ Έλμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρ. Βερναρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του εστιάζοντας στις αφορμές που έδωσε τις προάλλες η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα λέγοντας:

«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο. Προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, “αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε;”. Αντίληψη που διατυπώθηκε και μέσα από την περίφημη φράση ενός άλλου αξιόλογου ανθρώπου, τη φράση “μαζί τα φάγαμε”».

«Με τον τρόπο αυτό, το παλαιό πολιτικό σύστημα αθωώνει τις καταστάσεις αυτές» δήλωσε ο υπουργός για να συμπεράνει: «Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό -φυσικό φαινόμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής τα κράτη κερδίζουν χρήματα και αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη» ξεκαθάρισε και τόνισε «του πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης