Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα». «Αυτό γίνεται, υποστήριξε ο υπουργός, «για να διευκολυνθεί η χώρα στην διαπραγμάτευσή της και για να εστιαστεί η προσοχή της διαπραγμάτευσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε άλλα ζητήματα».

Μάλιστα, επεσήμανε πως με δική του πρωτοβουλία πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντως, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, προκειμένου τα κόμματα που δεν στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση να έχουν μια μεγαλύτερη άνεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καμιά περίπτωση όμως η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της επόμενης Πέμπτης 19/1, γιατί στις 20/1 αρχίζει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ενδιάμεσο περιθώριο μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου και να έχουμε μια ανετότερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

Σημειώνεται πως πριν την ψήφισή του την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια. Αναφορικά με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, εκεί μπορούν να προσέλθουν ο εκπρόσωπος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και οι εκπρόσωποι των συγχωνευόμενων φορέων μέσω της ΓΣΕΕ (επειδή είναι ιδιωτικού δικαίου δεν υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ) με παράλληλη αποστολή γραπτού υπομήματος.

Αναφορικά με τη φιλοσοφία και την αρχή του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «η χώρα αναγκάζεται να λάβει μια σειρά από επείγοντα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με την οποία λύνονται προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζεται η οικονομία γιατί σπάνε αρνητικά στερεότυπα και στέλνεται ένα διπλό μήνυμα: το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και οι θυσίες έχουν ένα τέλος και οδηγούν σε μια άλλη προοπτική. Αυτή είναι η εθνική μας υποχρέωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης