Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή της διαπραγματευτικής ομάδας που βρισκόταν στις διήμερες διαβουλεύσεις στο Παρίσι.

«Σκοπός μας είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν από τις 31/12/14 που λήγει το πρόγραμμα» διευκρίνισε ο Β. Βενιζέλος
Αποχωρώντας ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης για «τεχνικούς λόγους», διευκρινίζοντας ότι «σκοπός μας είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν από τις 31/12/14 που λήγει το πρόγραμμα. Αν για τεχνικούς λόγους απαιτηθεί να υπάρξει μια μικρή παράταση, το βλέπουμε…».

Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τον Μάρτιο του 2016, σημειώνοντας ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, αν το έχουμε ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι όλη η συζήτηση επί της αποδοτικότητας των μέτρων είναι θεωρητική.

Αφήνοντας αιχμές για αστοχίες στις προβλέψεις της τρόικας, είπε ότι «έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί». Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αν δεν προλάβουν μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία, «υπάρχουν και άλλοι τρόποι» φέρνοντας ως παράδειγμα τις τηλεδιασκέψεις.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, να μην υπάρξει αλλαγή σε μισθούς και συντάξεις».

Έκανε λόγο για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ζήτησε συσπείρωση και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. «Για να κερδίσουμε αυτό το μπρα ντε φερ απαιτείται συσπείρωση και να μη δημιουργείται αστάθεια» τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για επίσπευση διαδικασιών για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε: «Καμία επίσπευση, θα πάμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης είπε ότι «όσοι φέρνουν την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθούν».

Ερωτηθείς αν υπήρξε ναυάγιο ή όχι με την τρόικα απάντησε: «Εδώ δεν το λένε αυτοί, πώς θα το πούμε εμείς;». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «οι τροϊκανοί έλεγαν στην αντιπροσωπεία να μη βγει η εικόνα ότι υπάρχει αδιέξοδο, πόσο μάλλον ναυάγιο».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς, πήγε καλά, υπήρξε πρόοδος» και πρόσθεσε πως «δεν κλείσαμε ακόμη όλα τα θέματα».

Τέλος, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης για τεχνικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης«Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για έναν μήνα»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 10:34

Wall Street Journal: Εξετάζεται η παράταση του ελληνικού προγράμματος
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 10:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης