Χαμένοι στην… ασάφεια. Με αρκετά ερωτηματικά αρχίζουν σήμερα -σε τεχνικό επίπεδο- οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για το αν τελικά θα υπάρξει επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» σε ελληνικό έδαφος. Η πολιτική αντιπαράθεση με το Βερολίνο κλιμακώνεται και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση δόσης προς την Αθήνα χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χαμένοι στην… ασάφεια βρίσκονται Αθήνα και Βρυξέλλες, με την κάθε πλευρά να θέλει να ορίσει η ίδια το μέρος όπου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των τεχνικών χαρακτηριστικών της «συμφωνίας – γέφυρας»Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί επανάληψη εικόνων με τους εκπροσώπους των δανειστών να μπαίνουν με αποικιοκρατική διάθεση στα υπουργεία και να κουνούν το δάκτυλο σε αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ωστόσο, αφήνουν ένα «παραθυράκι» για μεμονωμένες επισκέψεις στελεχών των «θεσμών» στην Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινείται και η αναχώρηση του Γ. Χουλιαράκη από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί μέλη των τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει στις Βρυξέλλες και δηλώνει έτοιμη να συναντηθεί σήμερα με ξένους τεχνοκράτες, στο πλαίσιο έναρξης των επαφών για την τελική διαμόρφωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η Αθήνα. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τηρηθεί μέχρι και τον Ιούνιο, όταν και λήγει η «συμφωνία – γέφυρα» που αποφασίστηκε στην επεισοδιακή συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επικεφαλής είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, Ελ. Παναρίτη.

Απαραίτητη θεωρείται από τις Βρυξέλλες η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην ΑθήναΑπό τη μεριά τους οι πιστωτές χαρακτηρίζουν απαραίτητη την παρουσία των «θεσμών» στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας. Μάλιστα, διαμηνύουν πως οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων σε ελληνικό έδαφος θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, φέρνοντας πιο κοντά την πολυπόθητη ενίσχυση της ρευστότητας.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούν εκ νέου στηρίγματα στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σήμερα επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι Μισέλ Σαπέν, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόσο κρίσιμη είναι η διαμορφωθείσα κατάσταση φαίνεται από το γεγονός ότι η μετάβαση του κ. Βαρουφάκη στη γαλλική πρωτεύουσα έγινε μια ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως θα βρισκόταν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους τρεις «θεσμούς» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), κάτι το οποίο όμως δεν ίσχυσε.

«Αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις»

Το κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί, αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μόνον όταν οι άνθρωποί μας (των τριών θεσμών) γίνουν ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Εάν όχι, η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει».

Την προειδοποίηση ότι «η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν υπάρξει πρόοδος» επανέλαβε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ«Είπα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι πρέπει να ξεκινήσουν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις, διότι χάνω την εμπιστοσύνη μου στο πόσο σοβαροί είναι οι Έλληνες» τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, οι αγορές θα χάσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν καταβάλει προσπάθεια».

«Αν το πρόγραμμα παραμείνει “νεκρό” σε μία γωνία, τότε ο ο υπόλοιπος κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα επιστρέψει. Απλώς, να πάρουν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτε, δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι η ρευστότητα

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι της ΕΚΤ μπαίνει εκ νέου σήμερα το ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών και όχι μόνο. Πηγές από τη Φρανκφούρτη επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δις ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της κόντρας ΕΚΤ – Αθήνας φέρνει στη δημοσιότητα το Bloοmberg. Ειδικότερα, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα σε δύο με τρεις εβδομάδες καταρρέει και πρέπει να αρχίσει άμεσα ο έλεγχος της οικονομίας από τους εκπροσώπους των δανειστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ. «Ενώ ο Ντράγκι πίεζε τον Βαρουφάκη να δεχθεί την επιστροφή της τρόικας, ο υπουργός είπε πως είναι παρανόηση ότι η Ελλάδα αντιδρά σε μία τέτοια κίνηση», ανέφερε ένας από τους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση της συζήτησης».

Ακολουθεί η επίμαχη στιχομυθία:

Μάριο Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκατανεύει.
Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;
Γιάνης Βαρουφάκης: Ναι, την Τετάρτη.
Η συμφωνία ολοκληρώνεται.

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του,
ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.

Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαρρήγνυε τα ιμάτια του, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ότι δεν υπάρχει η τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε.

Υπενθυμίζεται πως από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι… τρόικα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης