Την ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης με τον αραβικό κόσμο και της γεφύρωσης των πολιτισμών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του τη Δευτέρα στην 5η ευρω-αραβική Σύνοδο (EU-Arab World Summit), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. «Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις Αραβικές χώρες και να γεφυρώσουμε τις διαφορές των πολιτισμών μας που φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της σύγκρουσης. Στους καιρούς που ζούμε δε χωρούν θρησκευτικοί πόλεμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, ειδικότερα μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ. Και αυτό, όπως επισήμανε, είναι μία σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους μέσω της διπλωματίας για να μειώσουμε τις εντάσεις και τις διαφορές στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στα τριμερή διακρατικά σχήματα στα οποία συμμετέχει και προωθεί η χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και που έχουν οδηγήσει στην οικοδόμηση σταθερών συνεργασιών με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία.

Τέλος, σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως έχουμε στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι στη Μεσόγειο, κι αυτός είναι ο δρόμος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης