«Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρίς να υπάρξει μια καταστροφή», σχολίασε, την Πέμπτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα της αυστηρότητας. Ωστόσο, «πρέπει να υπάρχει ένα συνεπές πλαίσιο. Δεν θα μπούμε σε πρωτογενή ελλείμματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες δεν έχει να κάνει ότι διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων. Συμφωνούμε στα περισσότερα, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να υπερβεί την κρίση και να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας», πρόσθεσε.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν είναι δυναμικά συνεπές. Που δεν βγαίνει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από την άλλη μεριά υπάρχουν περιορισμοί. Υπάρχουν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει την δομή διακυβέρνησης που απαιτείται για να λύνονται τέτοια θέματα».

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, γιατί το κράτος είναι public enemy νούμερο 1 για επιχειρηματίες και ότι αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελεί διέξοδο για τη χώρα μας. Αν απλώς μειωθούν κάποιες επικουρικές συντάξεις, αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο και μόνο για να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ. και μετά ξαναπάμε στην ίδια κατάσταση αυτό δεν θα το ήθελε κανείς», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν -μεταξύ άλλων- μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και για τα κόκκινα δάνεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης